Avløpsvann – en fremtidig ressurs

 
Avløpsvann – en fremtidig ressurs
22. mars er Verdens Vanndag. FN har innført merkedagen for å øke fokuset på betydningen av rent drikkevann og gode sanitærforhold. Tema for 2017 er gråvann.

Gjenbruk av gråvann vil være en bærebjelke for bærekraftig utvikling i fremtiden. Også her hjemme har VVS-bransjen en viktig oppgave i å bidra til utvikling av løsninger som gjør at vi kan utnytte avløpsvann på nytt

I dag lever ca. 20 prosent av jordens befolkning uten tilgang til rent vann.

- Vi kan ikke dele vårt drikkevann, men i et globalt perspektiv kan vi bidra med forskning og utvikling som reduserer bruken av verdifullt drikkevann til formål der vi kunne brukt vann av lavere kvalitet, sier administrerende direktør Tor Backe i bransjeforeningen Rørentreprenørene Norge.

Avløpsvann som fremtidig ressurs
Gråvann er avløpsvann fra vask, dusj og vaskemaskin (kjøkken, bad og vaskerom). I dag jobbes det for å utvikle stadig nye kretsløp som kan samle og resirkulere ressurser som finnes i ulike typer avfall, deriblant gråvann.Et fremtidig mål er å nyttiggjøre seg av blant annet vann, plantenæringsstoffer som fosfor, nitrogen, kalium og bioenergi som finnes i avløpsvann. Foreløpig er vi i startgropen når det gjelder slik utnyttelse, men i fremtiden vil stoffer fra avløpsvann med stor sannsynlighet kunne redusere bruken av kunstgjødsel og boliger vil kunne utnytte energi i avløpsvann til oppvarming.

- Å finne løsninger som kan rense gråvann til en slik kvalitet at det kan brukes igjen, er en viktig oppgave for forskere innen flere felt. Dette skjer i samarbeid med VVS- bransjen som i dag handler vel så mye om teknologi og energiløsninger som bruk av rørtang, sier administrerende direktør Tor Backe i Rørentreprenørene Norge.

For noen år tilbake var det nytenkende å hente energi fra søppel. I fremtiden blir det antagelig like selvfølgelig å hente ressurser fra avløpet.

Reduser vannforbruket for miljøet
Vi nordmenn bruker ca. 230 liter vann i døgnet. Det plasserer oss i verdenstoppen. Vi dusjer, bader og pusser tenner uten å reflektere særlig over antall liter som renner ned i sluket. Å spare vann i Norge gir ikke mer vann til dem som trenger det mest. Men små justeringer av forbruket betyr en innsats for miljøet. Uavhengig av om vannet er kaldt eller varmt. Redusert vannforbruk gir mindre menger avløpsvann som må transporteres i ledningsnettet og renses i avløpsanleggene. Og bruker du mindre varmtvann reduserer du energibruk til oppvarming.

Slik kan du redusere sløsing av vann på hjemmebane:

  • Bruk sparedusj. Når vi dusjer i vanlig dusj bruker vi opptil 22 liter vann i minuttet. Med sparedusj synker forbruket til 7,5 liter vann i minuttet.
  • Fyll oppvask,- og vaskemaskinen helt full før du setter dem i gang. Da sparer du både vann og utslipp av såperester.
  • Berøringsfrie armaturer er praktiske og hygieniske. Dessuten bidrar de til redusert vannforbruk.
  • Samle opp regnvann for vanning av plen og blomster i krukker. Mange nordmenn vanner plenen for å hold den pen. En hagespreder med normalt trykk som står på i 3-4 timer tilsvarer et vannforbruk på 2500-3000 liter. Plantene trives også bedre om de vannes med oppsamlet vann istedenfor springvann.
  • Kontakt din lokale rørleggerbedrift for mer informasjon om produkter som kan gjenvinne gråvann fra dusj, badekar, vaskemaskin og oppvaskmaskin. For oversikt over skikkeligerørleggere, bruk søkemotoren her.

Enova gir støtte for denne type installering av varmegjenvinning av gråvann.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår