Brannsikring av ventilasjon

 
Brannsikring av ventilasjonIllustrasjonsbilde (shutterstock.com)
- Mange som kjenner meg, vet at jeg lenge har ønsket å endre løsningene for brannsikring av ventilasjon, og i år «feirer» jeg faktisk 10 års jubileum innenfor dette temaet.

Av Sturla Ingebrigtsen,
markedssjef, Systemair AS

10 år med mange interessante og lærerike diskusjoner med ventilasjonsentreprenører, ventilasjonsrådgivere, brannrådgivere, myndigheter, byggherrer, mm. Temaet engasjerer mange, og gjør i tillegg mange veldig frustrerte.

Kravene oppleves i dag forskjellige i tilsynelatende like bygg, bare det er ulike firmaer involvert. Man kan således oppleve å ha forskjellige krav fra ulike personer innad i samme firma. En entreprenør i Trondheim opplevde å få kritikk på brannsikringen på etterkontroll, til tross for at det var samme firma som hadde prosjektert den etablerte løsningen. Kanskje unødvendig å si at man til slutt kom frem til en «minnelig» løsning på saken.
I oktober 2012 kom siste revisjon fra BV-Nett vedr. hvordan brannsikring av ventilasjon kan løses. Mange har spurt om når denne veiledningen blir gjort gjeldende, men saken er den at veiledningen ikke gjør annet enn å vurdere dagens krav i forskriftene, og har således vært gyldig hele tiden.

Omfattende kampanje
Noen følger veiledningen, mens andre gjør det ikke. Det som oppleves mest frustrerende med denne veiledningen er at den ikke sier noe om sprinklede bygg, noe den kanskje burde gjort.
I januar 2014 startet Glava, som Norges største leverandør av isolasjonsmateriale, en omfattende kampanje for å informere om nye krav til brannisolasjon. Ny teststandard, som også tester for innvendig varme i kanalene (transport av varme gasser), har økt isolasjonstykkelsen og –lengden dramatisk. Enkelte har kritisert Glava for å forsøke å selge mer isolasjon, men kravene er egentlig et resultat av hvordan vi bygger og bruker ventilasjonsanleggene mht. brannsikring, så å legge skylden på Glava blir både feil og urettferdig.

Unngå røykspredning
Hva sier så egentlig kravene mht. brannsikring av ventilasjon. Kravene har tre deler, og vi kan ta det stykkevis og delt:
1. Vi skal unngå brann- og røykspredning pga. utettheter mellom kanal og bygningsdel. Dette løser vi med branntetting rundt ventilasjonskanaler.
2. Vi skal unngå røykspredning via ventilasjonskanalene. Dette løser vi ved enten å stoppe ventilasjonen (steng-inne anlegg) og stenge kanalen med EI-brannspjeld, eller så holder vi ventilasjonen i drift slik at kanalene ikke blir stående trykkløse (trekk-ut løsning).
3. Vi skal unngå brannspredning som skyldes varmeledning og varmestråling fra kanalgodset. Har vi valgt et steng-inne system er dette løst med EI-brannspjeldene (dersom de er riktig montert). Har vi et trekk-ut anlegg må dette håndteres med brannisolasjon.

Vifte for riktig temperatur
Når vi trekker varme gasser gjennom avtrekkskanalen må vi isolere med tykkere isolasjon og mer isolasjon enn før. Den nye teststandarden for isolasjon svarer altså på hvordan anleggene faktisk bygges og brukes. Med trekk-ut løsning må man i tillegg sikre strøm til ventilasjonen under brann, man må ha vifte for riktig temperatur, og man må unngå at røyksot tetter avtrekksfilter og stopper avtrekksviften (bypass). Hva da når bygget er sprinklet? Ja det er et interessant spørsmål! Det første vi må gjøre er å undersøke med ansvarlig brannrådgiver om vi får regne med at sprinklingen løser ut og virker. Dette er det springende punktet for hvorfor ikke dette ble medtatt i veiledningen fra BV-Nett. Er risikoen for liv og helse er stor dersom sprinklingen svikter, kan vi ikke medregne dens funksjon, og vi må brannsikre som om sprinklingen ikke er installert.

Tre punkter
Dersom vi får regne med et fungerende sprinkelsystem må vi så se på hvilke av de tre punktene som blir løst med sprinkelsystemet:
1. Utetthet mellom kanal og bygningsdel tettes ikke med sprinkelsystemet, og vi må derfor fortsatt branntette.
2. Røykspredning via ventilasjonsanlegget løses ikke med sprinkelsystemet. Vi må fortsatt velge å stenge kanalen (nå med E-brannspjeld), eller holde ventilasjonen i drift.
3. Brannspredning pga. varmeledning og varmestråling. Dersom sprinklingen løser ut ved 70 °C og dermed demper brannen og senker temperaturen i brannrommet, er det heller ikke fare for varmestråling som kan føre til antennelse.

Med lavere temperatur blir dessuten temperaturkravet til avtrekksviften betydelig lavere i trekk-ut anlegg. Her har Danmark innført krav om at avtrekksviftene skal klare 100 °C i slik anlegg, noe som kan virke som et fornuftig krav. Krav til sikret strømtilførsel og bypass vil fremdeles bestå.

Flere trekk-ut løsninger
Jeg tror vi kommer til å se flere sprinklede bygg i årene som kommer, og valg av løsning for ventilasjonsanlegg blir basert på om sprinklingen er tilstede eller ikke. Dersom bygget ikke er sprinklet kommer man til å se flere steng-inne anlegg (brannspjeld). Er bygget sprinklet vil man se flere anlegg med trekk-ut løsning. Her vil bypass integrert i ventilasjonsaggregatet være en økonomisk og praktisk løsning, dersom avtrekksviften holder temperaturkravet.

Til slutt må man nevne at ansvarlig brannrådgiver kan gjøre beregninger/simuleringer som endrer kravene til brannsikringen. Mulig kan isolasjonskravet senkes selv med ikke-sprinklet bygg, temperaturkravet til avtrekksviften kan reduseres, og muligens kan bypasskravet vurderes…

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår