Byggenæringen er i krise. Det er vår egen feil.

 
Byggenæringen er i krise. Det er vår egen feil.Illustrasjonsbilde (shutterstock.com)
- Konservative entreprenører opprettholder sitt konkurransefortrinn ved at ting fortsetter å være som det alltid har vært.

Av Magnus Hvam,
administrerende direktør i FORNY, en del av BackeGruppen.

Nyhetssakene om byggenæringen er dyster lesing. Mafiavirksomhet, lav status, dårlig rekruttering, budsjettoverskridelser og konflikter i prosjekter. Uten innovasjon, kreativitet og nytenking kommer vi ingen vei. Det må snart også næringens bremseklosser forstå. I senere tid har både Bygg 21 og produktivitetskommisjonen uttrykt bekymring for dagens byggenæring. Produktivitetsveksten er svak, mange prosjekter plages av feil og det er lite innovasjon i næringen. Disse utfordringene må vi som bransje ta tak i. Bygg 21-strategien går langt i å stake ut kursen for hvordan bransjen kan utvikle seg gjennom økt effektivitet og samhandling, samt bærekraftige bygg.

Jeg er enig. Vi er mange som jobber for en mer fremtidsrettet bransje. Nå er det på tide at bransjens syndebukker følger etter. Dem er det mange av. Jeg vil trekke frem aktørene som er livredde for endring. De hemmer og hindrer en nødvendig utvikling. Viktigst er de konservative byggherrene som er livredde for at det ikke bygges billigst mulig. Det gjør de ved å opprettholde et anbudsregime som fører til priskamper i hvert ledd. Slik skaper man ikke samhandling og effektive prosjekter.

Jeg vil også fremheve de konservative entreprenørene som opprettholder sitt konkurransefortrinn ved at ting fortsetter å være som det alltid har vært. De har en modell som er tilrettelagt for et anbudsregime og lite samhandling mellom aktørene i prosjektet. Resultatet er kostbare anbudsprosesser og ineffektive prosjekter som bare fører til tapere; lav kostnadseffektivitet i prosjektene, dyrere bygg for kunde og sluttbruker, samt konflikter og priskrig blant selskapene i prosjektene.

Undersøkelser i regi av SINTEF viser at de mest effektive byggeprosjektene er dobbelt så effektive som de med lavest produktivitet. De ineffektive aktørene i byggenæringen må ta realitetene innover seg og satse på nye og innovative samarbeidsformer, kontraktsformer og tilbudsprosesser. Et eksempel på en effektiv løsning er å ha anbudsprosessene i konseptutviklingsfasen, slik det gjøres med OPS-prosjekter. Det vil bli mer effektivt for alle parter. Mindre dobbeltarbeid, som igjen fører til færre feil i alle prosjektfaser. Nær kontakt og samhandling mellom aktørene. Bedre oversikt over alle leddene i prosjektet.

Bygg 21 mener vi kan bli 20 prosent mer effektive. Jeg synes det er lite. Potensialet er mye større.Det har vi i FORNY allerede begynt å vise. Og det skal vi vise hver dag fremover. Jeg sier ikke at vi har svaret. Men vi har sett at det er viktig å tenke nytt, det trenger bransjen. Vi ser at vår retning gir resultater – både for oss og for kundene. Vi ser frem til å samarbeide med andre innovative aktører som ønsker en endring til det bedre for byggenæringen.

Kun slik kan Norges nest største næring også bli blant Norges mest attraktive.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår