Departement på ville veier

 
Departement på ville veierBildet: Teknisk direktør i AF Energi & Miljø, Tor Olsen holdt et engasjert innlegg på Varmepumpekonferansen, som nå pågår på Fornebu. (Foto: Bjørn Laberg)
– Dibk og departementet er ikke bare helt på jordet i høringsnotatet til ny TEK, de er ganske enkelt på feil jorde!

Av Bjørn Laberg

Teknisk direktør i AF Energi & Miljø, Tor Olsen var ikke nådig i sin kritikk av forslaget til nye energikrav i bygg, som nå skal ut på høring, i sitt innlegg under NOVAPs årlige Varmepumpekonferanse i går.

– Energibehovet i bygg har gått kraftig ned, spesielt termisk behov, mens effektbehovet ikke har falt tilsvarende. Effekt er kostbart, både for utbygger, bruker og samfunnet for øvrig. Beregningsmetodikken som er lagt til grunn i forslaget til ny TEK er helt teoretisk. Man skal beregne seg frem til at alle bygg skal være like for å kunne sammenligne de mot forskriftene. Og hvem er det som bygger helt like bygg, spurte Olsen retorisk.

Han hadde heller ikke mye til overs for å sette isolasjon særlig høyt på prioriteringslisten, for å nå nye energikrav.
– Etterisolering av bygg gir ikke akkurat noen kjempegevinst, sammenlignet med andre energisparetiltak. Å øke isolasjonen fra 20 til 30 centimeter i et bygg på eksempelvis 1000 kvadratmeter, gir en årlig besparelse på cirka 1200 kroner, med en investeringskostnad på rundt 33000 kroner. Uten renter gir dette en reell nedbetalingstid på cirka 27 år! Med renter snakker vi kanskje om nærmere 50 år, understreket Olsen i sitt innlegg.

– En investering i et vannbårent varmepumpeanlegg i samme eksempelbygg, vil kanskje ende på 160000 i investering, men vil ha en nedbetalingstid på bare 3-5 år. Det setter ting litt i perspektiv. Forslaget som nå ligger på bordet er rett og slett ikke samfunnsøkonomisk lønnsomt, og det er vi som sluttbrukere som må betale regningen. Departementet har beregnet at ekstrakostnadene for utbygger vil bli om lag 700 kroner per kvadratmeter. Våre beregninger tilsier at merkostnadene vil utgjøre det dobbelte. Økte byggekostnader vil derfor fungere som en effektiv brems for mange nye prosjekter, dessverre, mente Olsen.

– Konsekvensen blir at utbygger nøyer seg med enkle, vannbårne systemer, med høye temperaturer og elektrokjeler. Med disse kjelene, på fastkrafttariffer, blir effektleddet så stort at fyringskostnadene i bygget øker. Høy nettbelastning blir en annen uheldig konsekvens, advarte han.

– Jeg håper departementet tar til vett, fjerner hørselsvernet de sitter med, hører på signalene som nå kommer fra bransjehold, og revurderer forslaget. Tankekraft er fremdeles den reneste energien, sa Olsen avslutningsvis.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår