Dette må du vite om fall med storformat

 
Dette må du vite om fall med storformatBildet: Arne Nesje i SINTEF Byggforsk mener det er fullt mulig å oppnå fall mot sluk med storformat flis, men at det er flere ting du må tenke på før du starter. Foto: Monica Krogstad, Fagrådet for våtrom
VÅTROMSDAGENE 2016: Forbrukerne ønsker store fliser på våtrommet. Det er ikke bare enkelt, men fullt løsbart.

Av Rune Midtskogen

– Det er ikke mange som tenker på den stakkaren som skal legge storformat flis, nemlig håndverkeren. I brosjyrer er det lett å la seg blende over hvor fint det ser ut med store fliser, men det er ikke bare enkelt. Keramikkbransjen sier «dette løser vi», og produsentene selger produkter som markedet etterspør, sier Arne Nesje i SINTEF Byggforsk.

Vannsøl må aksepteres
Nesje er en ringrev i bransjen med over 30 års erfaring. I tillegg til å jobbe tett med Byggkeramikkforeningen, har han også utgitt boken «Alt om flislegging».
Under Våtromsdagene på Kolbotn utenfor Oslo holdt han et innlegg om fall med storformat flis.
– Dagens regelverk har klare definerte fallregler. Jeg er mye ute på befaringer, og de fleste spørsmål er knyttet til fall. Det må aksepteres vannsøl på flatene i et våtrom, men spørsmålene er hvor vannet lander og hvor fort vannet renner til sluk, sier Nesje.
I våres gjennomførte SINTEF Byggforsk på oppdrag fra DiBK en laboratorietest hos SINTEF Byggforsk i Oslo. Her ble det lagt vippbart prøvegulv som ble vannbelastet for å finne ut hvor raskt vannet renner mot sluk.

Fullt mulig med fall
Resultatene var avklarende.
– Benytter du fliser som er helt målpresise og uten kuving, er et fall på 1:200 tilfredsstillende for at vann renner mot sluk. Men i og med at dagens flisestandarder åpner for bruk av flis med kuving, må helning mot sluk kompenseres med 1:100. Kommende revisjon av den europeiske flisstandarden vil inneholde endrede plan til presisjon av overflater, forteller Nesje.

Han mener det er fullt mulig å få til tilstrekkelig fall mot sluk med storformat flis. Og kommer med følgende tips og råd ved planlegging og bygging:

• Lær regelverket og bruk det riktig
• Søk råd og kunnskap om fliser
• Planlegg og bygg fallet i påstøpen under membraen, ikke i limet
• Bruk eksempler fra tilgjengelige fallguider
• Kommuniserer med byggherren/bestilleren

– Det siste punktet er kanskje det viktigste. Mye kunne vært unngått hvis du kommuniserer. Ta deg tid med kunden, og forklar hva ting går ut på, råder Nesje. 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår