Dobler tilgangen til elektrisitet

 
Dobler tilgangen til elektrisitet(Foto: Shutterstock)
Det må mye jern til for å lage en vindmølle. Det skaper forurensning. Men hvis hele verden kun fikk energi fra fornybare kilder, ville det likevel blitt grønnere og med dobbelt så stor tilgang til elektrisitet, skriver Gemini.no

I solcellene trengs det kobber for å lede strømmen, i vindmøllene går det med mye jern. Vindkraftanlegg trenger 6–14 ganger mer jern enn det som er behovet i kraftproduksjon med fossilt brensel som kull og gass. Grønn energi skaper også forurensing som gruvedrift for å utvinne metallene, og industri for å lage delene til for eksempel en vindmølle.

Hvor miljøvennlig er egentlig de fornybare energikildene? Svaret er at de er så grønne som man kan forvente.

 Liten negativ effekt på klimaet

Hvis hele verden hadde gått over til å få energi fra fornybare kilder frem til 2050, ville hele prosessen med å utvinne metallene og lage installasjonene, hatt liten negativ effekt på klimaet. I samme slengen hadde verdens befolkning fått renere luft, renere vann og bedre helse, skriver Gemni med henvisning til en studie hvor forskere har sett på hele livssyklusen til en rekke fornybare kilder.

Forskerne har vurdert hvilken forurensning de fornybare kildene skaper – helt fra utvinningen av metaller til den industrielle produksjonen.

Kan dekke hele verdens behov

– Det er mulig å dekke hele verdens behov for energi fra fornybare kilder. Det vil også kunne doble den tilgangen til elektrisitet innen 2050. Samtidig blir forurensingen av vann og luft blir redusert, sier Edgar Hertwich, professor i industriell økologi ved NTNU.

Et internasjonalt team under ledelse av Hertwich og doktorgradsstipendiat Thomas Gibon fra NTNU har utført den første store globale undersøkelsen for langsiktig energiproduksjon fra fornybare ressurser. Det finnes frem til nå lite kunnskap om miljøkonsekvensene av en global overgang til fornybar energi som vindkraft og solenergi, og om hvilke effekter denne overgangen kan ha på materialbehovet.

– Dette er den første undersøkelsen som har satt sammen og vurdert individuelle teknologier i et verdensperspektiv og sett på implementeringen av teknologi frem til 2050, der også miljøpåvirkningen er tatt med i vurderingen, sier Hertwich.

Forskerteamet besto av forskere fra NTNU; University of California i Santa Barbara; National Renewable Energy Laboratory i Golden, Colorado; Utrecht University i Nederland; University of Concepion i Chile; og Tsinghua University i Kina.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår