Drabantbyen skal bli et blå-grønt sentrum

 
Drabantbyen skal bli et blå-grønt sentrum
Kan en tradisjonell norsk drabantby bli en moderne, urban bydel som tar klimautfordringene på alvor? Ja, mener Plan- og bygningsetaten (PBE) i Oslo.

Planen er ingen luftig drøm. Den er i disse dager faktisk på vei til politikernes bord som et konkret forslag: Furuset senter skal omformes til et blå-grønt sentrum med boliger og butikker – med bare halvparten av dagens klimagassutslipp, skriver FutureBuilt på sin nettside.

Et nytt torg, en ny bygate, utbygging av 1600-2300 nye boliger og et modernisert senter med 15 000 kvadratmeter forretninger (en fordobling fra i dag) er kjernen i prosjektet som kalles «Klimaeffektiv byutvikling på Furuset». En rekke fluer skal slås i samme smekk: Et nytt og bedre handels- og servicetilbud, flere og bedre møteplasser, grønne byrom, flere og bedre boliger og altså en betydelig reduksjon av klimagassutslippene.

Det er et langvarig og godt forberedt prosjekt som nå nærmer seg politisk behandling. I 2007 kom den såkalte «Groruddalssatsingen», et felles løft der både Oslo kommune og staten skal bidra over en tiårs-periode.

– Groruddalen har en del områder med levekårs- og fysiske utfordringer, og bydel Alna pekte på Furuset som et av stedene som trengte et løft. Siden har det pågått et bredt arbeid som har involvert beboere og andre interessenter, sier Arne Bergsgard, leder for Groruddalsenheten i PBE.

Satser på miljø og kvalitet
Sammen med Kristine Viste Eriksen, prosjektarkitekt i PBE, har Bergsgard hatt ansvar for å sluttføre reguleringsplanen for det 870 mål store området som hovedsakelig ligger i bydel Alna, dels i bydel Stovner. En viktig medspiller har også vært FutureBuilt.

FutureBuilt og bydel Alna var med som sentrale aktører da PBE i 2011 utlyste konkurransen «Furuset – fra senter til sentrum», der altså vektleggingen av klima sto helt sentralt. På Furuset skal det satses på vannbåren energiforsyning, miljøvennlige materialer, energieffektive bygg, kollektivtransport m.m. Ambisjonene er høye: Innen 2020 skal  klimagassutslippene her reduseres med 50 prosent.

Et hovedgrep på Furuset er å videreutvikle drabantbyen. Offentlige rom skal gjøres tydeligere, og selve sentret skal få en mer bymessig struktur. Trygve Lies plass skal bli et sentralt torg,  og byggene som grenser ut mot dette torget skal ha «aktive» 1. etasjer med butikker og servicetilbud. En tverrgående gate øst-vest, i planen kalt Bygata, skal bli en strøksgate.

Et annet hovedgrep er det grønne draget som skal gå nord-sør ut fra torget. Sammen med Bygata vil dette utgjøre to kryssende byrom. I planen er navnet Østmarkallmenningen, og det legges opp til et  tydeligere og større grøntdrag enn gangveien som går her i dag. Her skal det ikke være biltrafikk. Østmarkallmenningen skal knytte den grønne kontakten til Grorud og til Lillomarka. Dessuten skal fire bekker gjenåpnes, og det vil bli åpen overvannshåndtering.

Og det skal bli mer grønt – hvis PBE får gjennomslag for sine planer: Den sterkt trafikkerte E6, som i dag passerer nær Furuset senter, ønskes plassert under et lokk opptil 900 meter langt. Det er fra politisk hold tidligere signalisert at et slikt lokk er ønskelig, og i Oslopakke 3 er Statens Vegvesen bedt om å utrede dette. Vegvesenet arbeider nå med en detaljert studie for et lokk, men penger er ikke avsatt, og Vegvesenet har levert en innsigelse mot planene slik de i dag foreligger.

– Bystyret kan ikke godkjenne planen så lenge en innsigelse foreligger, men PBE vil vise kvalitetene ved et lokk. Det vil være gunstig for miljøet, og vil gi en effektiv landskapsreparasjon. Med et lokk vil Furuset få fine grøntområder mot sørøst, og det vil kunne gi plass for 700 ekstra boliger, sier Bergsgard og Viste Eriksen.

Rekkehus, barnehager og sykehjem
I tillegg til nye boliger inn mot et mulig lokk åpner planen for en mindre fortetting i de eksisterende boområdene. Dessuten skal dagens industri-og lagerbygg vike til fordel for boliger.  I dag domineres området av blokker, men forslaget viser at det er plass til også rekkehus og mindre familieboliger.

Barnehager, helsebygg/sykehjem og bibliotek er også i planene. Allerede til høsten åpner Granstangen ungdomsskole, og også Verdensparken skole er på vei. Selve parken er opprustet som en del av Groruddalssatsingen, her er det mye aktivitet. Til høsten skal Verdensplassen opparbeides. Og det viktige klimagassregnskapet for området er laget. Oslo kommune har tilrettelagt for en framtidsrettet byutvikling, og vi vil vise at det er mulig å bygge ut med kvalitet og ta vare på miljøet.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår