Drammen vil være krevende

 
Drammen vil være krevendeBildet: Tore A. Larsen sa i et foredrag under årskonferansen til Norsk Vann i dag at det er behov for bedre dialog mellom kommunene og entreprenørene. Det er VA-leder i Drammen, Live Johannessen enig i. Foto: Odd Borgestrand
Det har vakt betydelig irritasjon i Drammen kommune at næringspolitisk rådgiver for vann og avløp i Maskinentreprenørenes Forbund, Tore Larsen, under det store anleggstreffet for Oslo, Akershus og Østfold, i forrige uke trakk fram Drammen kommune som en «problemkommune» for lokale entreprenører.

Av Odd Borgestrand

Virksomhetsleder for vann og avløp i Drammen kommune, Live Johannessen, mener enten VVS aktuelt eller MEFs rådgiver blander kortene når hennes by framstilles som en problemkommune av MEFs entreprenører.

– Grunnen til at jeg trakk fram Drammen var ikke for å henge ut byen, men fordi en rekke entreprenører har opplevd store utfordringer nettopp i samarbeid med denne kommunen. Entreprenørene har tatt opp dette med oss i MEF, og det har først og fremst gått på tiltaksklassekravene for graving i kommunen, forklarer Larsen.
– Jeg har ikke hevdet at det er umulig å grave i Drammen, men entreprenørene får ikke oppdrag fordi de har en lavere tiltaksklasse enn kommunen krever. Dette til tross for at mange av disse entreprenørene har mange års erfaring og etter egen mening har den nødvendige kompetansen. Det er mye enklere å få oppdrag i nabokommunene, er den tilbakemeldingen vi har fått, sier Larsen til VVS aktuelt.

Larsen forteller videre at MEF har tatt opp dette med ulike kommunale ledd i Drammen kommune.
– Vi opplever at Drammen hele tiden er i en prosess med sin egen graveinnstruks. Vi legger ikke skjul på at vi har opplevd dette som utfordrende.  Jeg mener Drammen kommune må se på mer på den reelle kompetansen som den enkelte entreprenør besitter, enten de er MEF-medlem eller ikke.

Larsen understreker overfor VVS aktuelt at kontakten med Drammen ikke har vært knyttet opp mot VA, men mot veiutbygging, selv om Larsen var utfordret til å gi et innblikk i hva som skjer i VA-Norge da MEF-entreprenørene møtte til årets regionale fagtreff i Østfold. VVS aktuelt tok det dermed for gitt at Larsen refererte til VA-sektoren også når det gjaldt uttalelsen om situasjonen i Drammen kommune.

– Jeg belyste utfordringene med graving generelt, og ikke spesifikt for VA. Jeg står likevel fortsatt på mine uttalelser om at det har vært krevende for våre medlemmer å få jobber i Drammen, sier Larsen.

Virksomhetsleder for vann og avløp i Drammen kommune, Live Johannessen, mener Larsen endrer fokuset i forhold til den generelle uttalelsen om at Drammen er en krevende kommune.
– Når Larsen nå understreker at det er kommunens graveforskrifter han kritiserer, så er det noe helt annet enn å formidle et bilde av Drammen som vanskelig samarbeidspartner innen ledningsfornyelse, sier Johannessen.

– Jeg kjenner godt til hvilke krav vi innen vann og avløp setter til de entreprenørene som skal bygge ledningsanlegg for oss.  Jeg kjenner også godt til spillet mellom MEF og våre veiansvarshavende, men å koble dette til ledningsfornyelse blir helt feil. Som ledningseier i Drammen kommune er det klart jeg stiller strenge krav til utførelse når vi skal etablere et VA-anlegg i en bygate. Da kan vi ikke benytte entreprenører i tiltaksklasse 1 eller 2 til å utføre denne typen oppdrag, understreker han.

– Det er mange som ønsker å grave i kommunale veier i Drammen og derfor har politikerne i byen i flere omganger tatt for seg vilkårene for graving i kommunal grunn. Vi har over mange år sett galskapen og dilemmaet ved ikke å ha et strengt graveregime som vei-eier. Det er utført mye dårlig arbeid av entreprenører, og slik vil vi ikke ha det, sier Johannessen.

Larsen understreker at Drammen er god på fornyingstakt innen vann- og avløp.

- Det vi i MEF ber om, er at kompetansekravene må stå i forhold til kravene for det enkelte prosjekt. Vi ønsker selvsagt ikke at useriøse aktører skal operere rundt om i kommunene. Vi har fått rapporter om useriøst arbeid utført av enkelte entreprenører i Drammen, men kommunen må ikke skru nøkkelen alt for hard til. Det er dette de små lokale entreprenørene nå opplever, fortsetter Larsen.

Tore A. Larsen sa i et foredrag under årskonferansen til Norsk Vann i dag at det er behov for bedre dialog mellom kommunene og entreprenørene. MEF legger store ressurser på konfliktforebyggende arbeid for å skape tillit mellom entreprenørene og byggherrer. Innen VA-sektoren er det offentlig sektor som er den desidert største kundegruppen.

– Vi ønsker trygge arbeidsplasser med god inntjening, og derfor er det utarbeidet et kvalitets- og HMS-system for MEFs medlemsbedrifter. Av MEFs 2000 medlemsbedrifter er det så langt 860 bedrifter som har tatt dette systemet i bruk. Dette systemet gir byggherre tilgang til prosjektene dag for dag. Dette betyr bedre samhandling mellom byggherre og entreprenør. Samtidig håper vi gjennom dette systemet også å heve kompetansen hos våre medlemsbedrifter, understreket Larsen i Trondheim i dag.
 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår