Elektro-signaler finner rør-lekkasjene

 
Elektro-signaler finner rør-lekkasjeneBildet: Administrerende direktør Chuck Hansen i amerikanske Electro Scan (t.v.) og daglig leder Kjetil Storli i Aquatools AS, (Foto: Odd Borgestrand)
Electro Scan finner alle defekter i rør som lekker. Rørscanneren angir lekkasjestedet med stor nøyaktighet, og den angir også størrelse og type, om det er et regelrett brudd, strukturell skade eller en mindre lekkasje

Av Odd Borgestrand

Med elektroniske signaler kan en rørinspektør stole hundre prosent på de observasjonene som scanneren gjør, uten kun å stole på visuelle observasjoner. Det var budskapet administrerende direktør Chuck Hansen i Electro Scan, med hovedkontor i California i USA, presenterte overfor VVS aktuelt under årets IFAT-messe i München.

Selskapet har nå innledet et samarbeid med sveitsiske CD Lab AG, som er et av verdens ledende selskaper innen utvikling av dataprogrammer for rørfornying. Dermed har Electro Scan tatt et skritt videre inn i framtidas løsninger for rørinspeksjon.
Selskapet var tilstede med en imponerende stand under årets IFAT-messe i München, og det er ingen tvil om at det europeiske markedet er interessant for Chuck Hansen, som gjerne også ville komme til Norge så snart anledningen bød seg.

Norsk kontakt er Aquatools AS på Stabekk, som har en rekke agenturer for ledende produsenter innen blant annet lekkasjesøking, rørinspeksjon, automatisk trykk og tetthetsprøvingsutstyr, høytrykksspylebiler og høytrykksaggregater med og uten varme.
Daglig leder Kjetil Storli i Aquatools opplyser at elektro-scannmetoden kan benyttes på alle typer rør unntatt metall. 
- Jeg syns det er spennende at man kan måle brudd og lekkasjer ved hjelp av elektrisitet. Vi vet at ledningsnettet i Norge lekker som en sil, og vi vet også at norske kommuner er opptatt av at ledningsnettet skal være tett etter en rørfornying. Ved å kjøre en slik scanning kan ledningseier og entreprenør være sikker på at ledningen er tett. Man kan bestille en scanning i tillegg til en tradisjonell rørinspeksjon for å se hvor på et strekk man eventuelt kan punkt-fornye. Dersom det er tilstrekkelig med punktfornyelse betyr det reduserte kostnader for ledningseier og ressursene kan brukes der det er størst behov, understreker Storli.

Chuck Hansen gir oss en innføring i hvordan skanneren fungerer. Han begynner med selve rørmaterialet. De fleste rørmaterialer, som for eksempel, PE/PP-rør, betong, armert betong og murstein er dårlige ledere av elektrisk strøm. Dermed vil en lekkasje eller en defekt i rørveggen som lekker vann også lekke elektrisk strøm.
- Ofte er det et spørsmål hvor stor defekten er.  Er det viktig å reparere eller er lekkasjen så liten at reparasjon vil bli uforholdsmessig dyr? Hvordan kan jeg reparere? Med Electro Scan bruker vi elektrobølger for å gi et nøyaktig bilde av rørets tilstand, forklarer Hansen.

- Dersom røret er tett vil ikke elektrobølgene gi noen signaler. De har ingen steder å gå. Ved den minste lekkasje blir det imidlertid et utslag, og vi kan med hundre prosent nøyaktighet fortelle hvor lekkasjen befinner seg og hvor omfattende den er. Når et rør skal inspiseres med vanlig TV-inspeksjon er operatøren avhengig av et tørt rør. Vi trenger vannet til å lokalisere lekkasjene. Vannet leder elektrisitet, og der vannet forsvinner, der forsvinner også elektriske signaler, sier VA- og dataingeniøren. Chuck Hansen har utstyr som kan foreta scanning av rør helt opp i en diameter på 3 meter.
- Vi må ha vann, men vi trenger ikke fylle mer enn halvparten av rørene.  Når vi fyller femti prosent og kjører høytrykk inn i rørene vil vi også kunne måle lekkasjer i stikkledningsnettet, forklarer han. Med en Elektro Skanner kan en dyktig operatør gjennomføre mellom halvannen til to og en halv kilometer pr arbeidsdag, hevder han.

Dette er opprinnelig en tysk oppfinnelse fra slutten av 90-tallet, men det er foretatt en rekke forbedringer de siste årene. Scanneren registrer mellom 15.000 og 20.000 observasjoner pr. 100 løpemeter.
- Med andre ord en ganske så omfattende evaluering av rørenes tilstand, slår Hansen fast.
Etter fem minutters datakjøring har operatøren informasjon om rørenes komplette tilstand.

Kjetil Storli mener dette er et viktig tilleggsutstyr til vanlig rørinspeksjon.
- Vi kan tilby en profil av rørene før man setter i gang rørfornying og i forbindelse med trykktestingen etter utført jobb.
- Noen rørinspeksjonsselskaper ser på oss som en konkurrent, men vi er overbevist om at dette er utstyr som seriøse aktører mer enn gjerne tar i bruk når de ser potensialet, sier Storli.
Han mener dette utstyret er interessant for store kommuner og de større entreprenørene som arbeider innen NoDig og røinspeksjon, og vil orientere om produktet under Rørinspeksjon Norges fagdager i Stavern i midten av august.

- Ingen vil like å høre det, men når det gjelder å identifisere kildene til lekkasjer er ikke tradisjonelle TV-inspeksjoner og tradisjonelt lekkasjelyttingsutstyr lenger den beste måten å identifisere rørenes tilstand på, avslutter Hansen. Mange rørinspektører som er samlet i Stavern ville nok gjerne sett at han kunne bevise at påstanden holder vann. Denne gang hadde ikke Hansen mulighet til å komme, men en Norgestur frister sterkt ved første anledning, lover han.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår