Engerdal kommune satser på ENØK-tiltak

 
Engerdal kommune satser på ENØK-tiltak
24.07.13: Kommunestyret i Engerdal vedtok nylig å bruke kr 8,3 millioner på ENØK-tiltak i kommunale formålsbygg. Tiltakene skal gjennomføres ved bruk av en såkalt energisparekontrakt (EPC) og målsettingen er å redusere energiforbruket med 32 prosent.
24.07.13: Kommunestyret i Engerdal vedtok nylig å bruke kr 8,3 millioner på ENØK-tiltak i kommunale formålsbygg. Tiltakene skal gjennomføres ved bruk av en såkalt energisparekontrakt (EPC) og målsettingen er å redusere energiforbruket med 32 prosent.
Tiltakspakken inneholder totalt 75 tiltak fordelt på 11 kommunale bygg og anlegg og skal gjennomføres fram til desember 2014. Engerdal kommune går med dette historiske vedtaket i bresjen for klimaarbeidet. 

Engerdal kommune har siden 2010 samarbeidet med alle Sør-Østerdals kommunene om ENØK-tiltak i kommunale bygg. Kommunestyret vedtok i 2012 å benytte energisparekontrakter (EPC) som gjennomføringsmodell. 
EPC (Energy Performance Contracting) er en prosess for garantert energisparing, der en hovedleverandør (energientreprenør) garanterer innsparinger og står for gjennomføringen av avtalte tiltak og koordinerer underleverandører (EL/VVS/Bygg-entreprenører). Gjennom en resultatavtale garanteres besparelsen og lønnsomheten i tiltakene. 

Energisparekontrakten gir garantert energisparing og garantert lønnsomhet. Samtidig får kommunen en systematisk fornyelse av kommunale bygg og anlegg. Entreprenøren garanterer for investeringene, driftsutgiftene, energi -og effektreduksjon på tiltakspakken i hele inntjeningstida. Kommunen får dermed redusert risiko og innsats, samtidig som dette er en effektiv og rasjonell måte å gjennomføre energitiltak i bygningsmassen. En av de viktigste brikkene i denne prosessen er kommunens vaktmestere og kontrakten vil også sikre dem mer opplæring og bedre kontroll med energiforbruket.
Etter en anbudsprosess høsten 2012 ble Norsk Enøk og Energi AS (NEE) valgt som leverandør av EPC. 

Hovedtyngden er tekniske tiltak knyttet til varme og ventilasjon, men også bygningsmessige tiltak og opplæring/motivasjon av driftspersonell og brukere har en betydelig rolle. Ved alle bygg skal det etableres såkalt energioppfølgingssystem (EOS) og ved større bygg også et anlegg for sentral driftskontroll (SD-anlegg) dersom dette ikke finnes fra før. SD-anlegg muliggjør automatisk styring av varme og ventilasjon, overføring av alarmer etc. Pakken vil også inneholde presentasjons-skjermer i Enger, EBUS og Engerdal helsesenter der utviklingen i energiforbruk blir presentert for alle på en instruktiv måte. 

De fleste tiltak i pakken vil kunne utløse støtte fra ENOVA, noe som også er satt som en forutsetning for realisering av prosjektet. Tiltakspakken er altså beregnet til kr 8,3 millioner, som vil finansieres med låneopptak. Målsettingen er en årlig innsparing på ca 1,2 GWh eller 32,4 prosent av energiforbruket. Inntjeningstiden er beregnet til ca 10 år, før evt. tilskudd fra ENOVA.
Prosjektet er ledd i oppfølgingen av kommunens energi- og klimaplan, der målsettingen er minst 18 prosent reduksjon i energibruken i kommunale bygg.
comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår