Et veikart for framtiden

 
Et veikart for framtidenBildet: Et solid arbeid av Grønn Byggallianse og Norsk Eiendom, som i dag overrakte Eiendomssektorens veikart mot 2050 til Regjeringens utvalg for Grønn Konkurransekraft. Utvalgsleder Idar Kreutzer tok imot veikartet av daglig leder i Grønn Byggallianse, Katharina Th. Bramslev. Foto: Odd Borgestrand
Grønn Byggallianse og Norsk Eiendom overrakte i dag Eiendomssektorens veikart mot 2050 til Regjeringens utvalg for Grønn Konkurransekraft. En merkedag for hele eiendomssektoren, mente administrerende direktør i Norsk Eiendom, Thor Olaf Askjer og daglig leder i Grønn Byggallianse, Katharina Th. Bramslev.

Av Odd Borgestrand

Eiendomssektorens veikart mot 2050 inneholder klare visjoner om et klimanøytralt Norge innen 2050. Viere er det et mål å oppnå 40% reduksjon av utslipp i 2030, lukkede materialkretsløp i 2050 og null utslipp av miljøgifter i 2050.

– Klimautfordringene utfordrer oss alle. Vi må ta noen verdivalg både i fellesskap og privat. For eiendomsbransjen blir utfordringen annerledes. Byggene skal prestere på veien til nullutslipps-samfunnet. Det blir dermed uansvarlig for oss om vi ikke skulle se inn i krystallkula, sa administrerende direktør i Norsk Eiendom, Thor Olaf Askjer.

Eiendomskartet er et innspill til regjeringens utvalg for Grønn Konkurransekrafts. Lederen i utvalget, Idar Kreutzer, takket for mange gode innspill og et solid arbeid med utarbeidelsen av veikartet. Veikartet er ment som en anbefaling til norske eiere og forvaltere av yrkesbygg om hvilke valg de bør gjøre på kort og lang sikt for at eiendomssektoren skal bidra til et bærekraftig samfunn i 2050.

Daglig leder i Grønn Byggallianse, Katharina Th. Bramslev, har vært drivkraft sammen med 60 andre personer i arbeidet med veikartet. Statsbygg og Future Built er blant aktørene som har sterkt fokus på bærekraftig samfunn. Under dagens minikonferanse bidro administrerende direktør i Undervisningsbygg Oslo KF, Rigmor Hansen og forvaltningsdirektør hos Avantor, Roy Frivoll, med sine synspunkter på mulighetene i det grønne skiftet i henholdsvis offentlig og privat eiendomssektor.
De to var enig om at veikartet gir muligheter for å gå i takt mot et felles mål og stimulerer til sterkere samhandling.

– Et godt bygg i 2050 har et godt innemiljø. Byggene er fleksible, arealeffektive med stor grad av sambruk. Det vil bli slutt med egne cellekontorer, og alle ressurser vil bli gjenbrukt, slo daglig leder i Grønn Byggallianse, Katharina Th. Bramslev fast i sin presentasjon av veikartet i formiddag.

– Alle innvendige materialer vil i stor grad vil bli gjenbrukt. Digitaliseringen og industrialisering vil gi mindre avfall og flere gjenbrukbare elementer. Bygningsmaterialene vil bli klimanøytrale og uten miljøgifter. Norcem har lovet nullutslipp av sement allerede innen 2030.
Grønne bygg vil være en selvfølge. Det vil ikke lenger være et markedsfortrinn å bygge det vi kalte «grønne bygg» i 2016, fortsatte Bramslev.

Det er store gap mellom dagens virkelighet og eiendomsbransjens visjoner for 2050, mente Bramslev.
– I dag bygges det fortsatt spredt, vi bruker materialer med høye klimagassutslipp.
Eiendomssektoren har en stor påvirkningsmulighet overfor andre sektorer, og derfor er det viktig at vær sektor leder an i arbeidet med det grønne skiftet.  En byggherre er innkjøper av materialer og utstyr. Det er blant annet viktig for transportsektoren hvor byggene plasseres, og energisektoren er også avhengig av hvordan byggenæringen tenker, slo hun fast.

Leder i Regjeringens utvalg for Grønn Konkurransekraft, Idar Kreutzer, var tydelig på at bygg- og eiendomssektoren må lykkes dersom samfunnet totalt skal lykkes i arbeidet med det grønne skiftet.
– Det er et ønske og et behov for at det grønne skiftet skal realiseres. Samspillet mellom
– Mange er bekymret for at utviklingen går for sent, men jeg tror utviklingen vil gå så raskt at det kan bli ukomfortabelt for mange av oss. For de som går på toget i rett tid vil dette gi muligheter for sterk vekst, mente Kreutzer.

Regjeringens ekspertutvalg for grønn konkurransekraft har gjennomført en rekke dialogmøter, og utvalgets oppdrag er å utvikle en grønn strategi for å utvikle nye, norske arbeidsplasser.
Kreutzer slo fast at transportsektoren må gjennom en kraftig endringsprosess. Det samme gjelder petroleumssektoren, industrien og jordbruket.

– Norge har store muligheter når det grønne skiftet realiseres. Fornybar energi er et konkurransefortrinn for Norge. Det samme gjelder skipsfart, havbruk, smarte bygg og livsvitenskap, mente Idar Kreutzer.
– Vi må bli smarte tilretteleggere. Miljøorganisasjonene gikk foran med sine smarte løsninger. Nå må vi fatte beslutninger som påvirker smarte investeringer, sa han videre.
Kreutzer innførte begrepet «kloke penger». Offentlige innkjøp må fremme en grønn innovasjon. Da vil vi få gode, rene bygg og byer. Da må vi ta i bruk de nye teknologiene etter hvert som de kommer, slo han fast.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår