Få vil ansette funksjonshemmede

 
Få vil ansette funksjonshemmedeIllustrasjonsbilde
Svært få arbeidsgivere har gjennomført tiltak for å rekruttere funksjonshemmede.

- For å få til et faktisk inkluderende arbeidsliv, må både arbeidsgiver og arbeidstaker yte en større innsats enn det som har blitt gjort hittil, sier Anne-Lise Mala Fredriksen, seniorrådgiver og advokat i NITOs arbeidslivsavdeling.

Det er Fafo på oppdrag fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) som for første gang har kartlagt i en bred undersøkelse blant 1600 norske bedrifter og offentlige virksomheter, arbeidsgiveres holdninger til funksjonshemmede. Undersøkelsen viser at det er langt mellom liv og lære: 58 prosent av arbeidsgiverne mener det er viktig at man ansetter personer med nedsatt funksjonsevne. Men når det kommer til konkret handling, er det bare 18 prosent som har gjennomført tiltak for å rekruttere funksjonshemmede.

Må benytte arbeidskraften

Samtidig er 86 000 funksjonshemmede som ønsker seg jobb, utestengt fra arbeidslivet.

- Det er synd at arbeidslivet ikke får benyttet seg av den arbeidskraften som denne gruppen representerer. Den nye IA-avtalen har fortsatt som mål å inkludere og integrere personer med nedsatt funksjonsevne bedre i arbeidslivet, og dette arbeidet vil i gjeldende IA- periode spisses mot de yngre funksjonshemmede, sier Anne-Lise Mala Fredriksen

- Dette fokuset er riktig fordi denne gruppen arbeidstakere har tradisjonelt store problemer med å komme seg inn på arbeidsmarkedet. Når man først er inne i arbeidslivet, er en viktig barriere overvunnet og jeg har forhåpninger til at dette vil medføre at man ikke varig faller utenfor, slik som i dag

Alle må yte en innsats

IA-avtalens delmål 2 har som mål å få flere personer med nedsatt funksjonsevne i arbeid. IA-avtalen gir imidlertid ikke arbeidstakere med redusert funksjonsevne flere rettigheter i arbeidslivet enn andre.

- Tilretteleggingsplikten som er nedfelt i arbeidsmiljøloven, gjelder for alle arbeidstakere. For å få til et faktisk inkluderende arbeidsliv, må både arbeidsgiver og arbeidstaker yte en større innsats enn det som har blitt gjort hittil. Personer med nedsatt funksjonsevne har en aktivitetsplikt og må selv søke på aktuelle jobber, samtidig som arbeidsgivere må legge fordommer mer til side og tørre å ansette personer med funksjonshemminger, sier Mala Fredriksen.

Sats på velferdsteknologi

Hun sier at det etter hennes oppfatning også bør satses bredere enn å kun fokusere på isolerte tiltak for denne gruppen arbeidstakere.

- Velferdsteknologi vil på flere måter kunne bidra til å hjelpe personer med nedsatt funksjonsevne inn i arbeidslivet. NITO er derfor av den oppfatning at en må fokusere på velferdsteknologi, både fra et bruker- og et ingeniørperspektiv. For personer med bevegelseshemninger vil utvikling av slik teknologi innebære store fremskritt og det bør derfor fra myndighetenes side satses på å utvikle flere miljøer som arbeider tverrfaglig med å forske og utvikle relevante produkter.

Kilde: NITO

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår