Får signalbygg i verdensklasse

 
Får signalbygg i verdensklassePowerhouse Brattørkaia blir et signalbygg i verdensklasse. (Illustrasjon: Snøhetta)
Trondheim får nå et signalbygg i verdensklasse etter at bystyret i går sa ja til bygging av Powerhouse Brattørkaia. Dette blir et av verdens mest miljø- og energivennlige bygg.

Med sin beliggenhet ved sjøen skal Brattørkaia i Trondheim bli en levende, moderne og attraktiv bydel, hvor byggingen av Powerhouse er et ledd i byutviklingen. Området var tidligere et lite tilgjengelig industriområde, men skal nå gjøres tilgjengelig for byens befolkning.

– Vi er svært glade for bystyrets ja til utbyggingen. Med Powerhouse skal Trondheim få et signalbygg i verdensklasse, som setter teknologihovedstaden på kartet og som byens befolkning kan få et eierskap til. Vi er stolte av at Entra sammen med de fremste kompetansemiljøene i Norge innen bygg og energi nå gir Trondheim et unikt bygg som produserer mer energi enn det bruker, sier Klaus-Anders Nysteen, administrerende direktør i Entra.

I pluss med energi

Formen på bygget er optimalisert for å fange sol og dermed produsere mest mulig energi. På denne måten går bygget i pluss energiregnskapsmessig. Arkitektonisk sett følger form miljø.

Optimal utnyttelse av sol, sjøvann som råvare for oppvarming og kjøling, samt et ekstremt lavt energiforbruk, gjør at Powerhouse Brattørkaia vil produsere mer energi enn bygningen vil bruke. Overskuddsenergien i byggets driftsfase vil i løpet av byggets levetid dekke inn energien som er gått med til produksjon av byggevarer, transport, oppføring, drift og avhending av bygget.

Det er også et mål at bygget skal oppnå den høyeste klassifiseringen i miljøsertifiseringssystemet BREEAM; Outstanding. Dette er en internasjonalt anerkjent metode for klassifisering av bærekraftige bygg, som inkluderer en rekke miljøegenskaper.

 Oppfyller fremtidens krav

– Bygg står for 40 prosent av verdens energiforbruk. Med Powerhouse får Trondheim et signalbygg som ligger i front for klimaløsningene som må på plass, skal vi nå målsetningen om lavutslippssamfunnet, sier Marius Holm, daglig leder i miljøstiftelsen ZERO.

Powerhouse Brattørkaia ligger i tet sammenlignet med dagens gjeldende byggestandarder, også sammenlignet med «passivhus», «nær nullenergibygg» og «nullenergibygg».

 – Powerhouse Brattørkaia ligger nærmere kommende energikrav for 2030 enn for 2020. Derfor mener vi at dette er et virkelig bærekraftig prosjekt som viser vei inn i fremtiden, sier Marius Holm.

Det er Snøhetta som er arkitekter for Powerhouse Brattørkaia. Bygningen får ti etasjer og totalt 13.100 kvadratmeter. Arkitektkonseptet som prosjektet bygger på er «Form følger miljø», og bygningsgeometrien er klart preget av miljøambisjonen. Hele takflaten skråner mot syd for å sikre best mulig forutsetninger for høsting av solenergi ved hjelp av solcellepaneler, og bygningskroppen er utformet med sikte på å minimere netto energibehov.

Gjennomsnittlig årlig produksjon av elektrisk energi er i overkant av 600.000 kWh, og bygget blir således Norges desidert største produsent av solenergi. Dette medfører at prosjektet i løpet av levetiden produserer mer energi enn det som forbrukes til produksjon av materialer, bygging, drift samt avhending. Prosjektet blir således det første i verden som er energipositivt i et livsløpsperspektiv.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår