Flere bruker varme basert på sjøvann

 
Flere bruker varme basert på sjøvannSjøvannet utenfor Horten varmer stadig større deler av byen. Nå skal Skagerak Varme nesten fordoble varmeleveransene. (Foto: Horten Kommune)
Gode erfaringer for både miljøet og økonomien har ført til at stadig flere ønsker å knytte seg til den fornybare varmen Skagerak Varme leverer i Horten. Selskapet vil derfor om kort tid starte utvidelsen av nettet med 1,8 kilometer og nær doble produksjonen fra sjøvannvarmepumpene.

Det var i 2013 Skagerak Varme åpnet en ny varmesentral i Horten basert på sjøvann. Nå skal distribusjonen av varmen fra varmepumpene utvides kraftig slik at årsbroduksjonen vil gå fra 8 til 15 GWh, skriver Gjengangeren.


– Vi skal legge rør i en 1,8 km lang grøft fra varmesentralen, følge Strandpromenaden langs Lystlunden, bore oss under Kanalen syd for skateparken til Karljohansvern, hvor vi kan levere miljøvennlig energi i størrelsesorden 7 GWh, sier prosjektleder Ole Petter Bjørnsen i Skagerak Varme.

Det medfører at selskapet totalt kan bidra til å redusere CO2-utslippene med 1.900 tonn i året i Vestfold-byen.

Henter på 100 meters dyp
I Horten energisentral er det installert to varmepumper, hver med en kapasitet på 1,2 MW som henter sjøvann på 100 meters dyp, 1400 meter fra land. Og i tilknytning til anlegget er det montert to gasskjeler som skal benyttes på ekstremt kalde dager, hver med en kapasitet på 4,5 MW.

I og med at sjøvann/varmepumpe er energibæreren, kan selskapet også tilby fjernkjøling til bygg i Horten sentrum. Totalt vil anlegget dekke et energibehov på ca. 20 GWh oppvarming og ca. 2 GWh kjøling.

– Selv om det er ti kuldegrader i lufta og begynnende isdannelse på sjøen, er vannet i øyeblikket 8,3 varmegrader der vi henter det. Det er altså mye varme å utvinne. Også nå midt på kaldeste vinteren, sier Bjørnsen til avisen Gjengangeren.
 
Tidlig ute
Fjernvarme basert på sjøvann er imidlertid ikke noe nytt i Horten. Boligområdet Strandparken, som består av ca. 200 eneboliger og rekkehus, har fra 2004 vært tilknyttet et separat nærvarmenett, basert på varmepumpe fra egen sjøvannsledning i Horten som nå er knyttet til det nye nettet. 
 
– Når vi først graver og legger ned til sammen 6.000 meter rør for varme og kjølevann gjør vi oss også klare for framtida. Rørledningene har kapasitet til å også levere til en ferdig utbygd Indre Havneby og til den kommende Horten videregående skole med ny idrettshall i Lystlunden, sier Bjørnsen til Gjengangeren.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår