Fornybart samarbeid om fjernvarme

 
Fornybart samarbeid om fjernvarmeIllustrasjonsbilde
Nylig skrev Ulstein Fjernvarme AS og ReNorway AS under på en viktig forskings- og utviklingskontrakt.

ReNorway og deres samarbeidspartnere skal hjelpe Ulstein Fjernvarme med å finne løsninger på lokale utfordringer, knyttet til å få til et effektivt og lønnsomt sjøvarmesystem i Ulsteinvik, melder avisen Fjordabladet.

– Ulstein Kommune har over lengre tid sett over fylkesgrensene for å lære av de gode erfaringene fra fjordvarmeanlegget på Nordfjordeid, som har vært i drift i 10 år. Fjordvarmanlegget på Nordfjordeid er en suksessoppskrift, og har vist at bruken av sjøvarme både er miljøvennlig og lønnsom og det gir lokal næringsutvikling. Dette er ei utvikling som vi også ønsker å få til i Ulsteinvik, seier Øyvind Amdam, daglig leder i Ulstein Fjernvarme til avisen.

Fjernvarmeanlegget i Ulsteinvik blir et lavtemperaturanlegg, som skal basere seg på bruk av sjøvarme og levere varme og kjøling i samme nett. Utbyggingen, slik den er planlagt, skal bestå av en sjøledning, vekslerhus og femten energisentraler.
– Det er noen konkrete utfordringer i Ulsteinvik, som blant annet lave temperaturer i sjøen, som gjør at man trenger innovative løsninger for å bedre effektiviteten, og nå break-even-point tidligere. Prosjektet vil i tillegg ha fokus på å få ned framtidige kostnader på drift og vedlikehold. Vi skal også undersøke om det går an å bli 100 prosent fornybar. Det er noe som jeg personlig synes er veldig spennende, seier Amdam.

I FoU-prosjektet har man i første omgang fokus på tre energisentraler i ulike størrelser. FoU-prosjektet skal være ferdig rundt årsskiftet 2015/2016.
− Vi gleder oss til å komme i gang med arbeidet, og sammen med Ulstein Fjernvarme og kompetansemiljøet her i Nordfjord finne innovative løsninger, seier Stephan ter Stege, daglig leder i ReNorway.
− Målet er å få til et signalanlegg som Ulstein kan være stolt av og skal vise veien for andre kommuner i Norge, seier Amdam.
Ulstein Fjernvarme AS skal drifte sjøvarme- og sjøkjølingsanlegget med tilhørende energisentraler i Ulsteinvik, og selge varme og kjøling til både kommunale og private bygg. Per i dag er selskapet 100 prosent eid av Ulstein kommune.

Hvordan fungerer systemet?
– Vi pumper store mengder sjøvann fra dypet ute i fjorden inn til land. Der blir energien overført til landnettet som er ferskvann. På land blir vannet pumpet rundt i byen i to sløyfer, en mot øst og en mot vest. Begge sløyfene har forgreninger underveis i traseen. Ute i anlegget er det lokale energisentraler som benytter varmepumpeteknologi. Anlegget kan tilby både varme og kjøling.
− Vi tar energi fra sjøvannet i et inntak på Sjøsida. Sjøvannet holder en temperatur på mellom åtte og tolv grader største delen av året, og energien blir frakta videre i rør, som kan koples opp mot varmepumper og varmestasjoner, forklarer Amdam.

– Med fjernvarmeanlegget får varmepumpene tilførsel av vann med stabil temperatur, sammenliknet med tradisjonelle luft-til-vatn varmepumper, som kan oppleve store temperaturforskjeller fra sommer til vinter, mener Amdam.

(Kilde: Fjordbladet)

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår