Fremtiden er elektrisk

 
Fremtiden er elektriskBildet: Tore Strandskog, direktør næringspolitikk, Norsk Teknologi
Det bør være grenser for hvor mye drahjelp fjernvarme skal få i et marked, gjennom lov og forskrifter.

Av Tore Strandskog,
direktør næringspolitikk, Norsk Teknologi

Trygve Mellvang-Berg i Norsk Fjernvarme bruker sterke ord når han i VVS aktuelts nettutgave 8. august kommenterer mitt innlegg mot dagens ordning med tilknytningsplikt for fjernvarme.
Sterke ord klarer likevel ikke tilsløre det enkle faktum at dagens ordning med tilknytningsplikt for fjernvarme bidrar til monopoldannelser for én enkelt energiløsning, i et marked hvor færre og færre nå faktisk etterspør denne energiløsningen.

Regjeringens politikk er å innføre passivhus innen 2015 og nesten nullenergibygg innen 2020. Dette vil forsterke utviklingen mot nye og mer innovative energiløsninger. Elektrisk oppvarming, og økt elektrifisering av samfunnet generelt, vil her ha sin naturlige og berettigede plass. Dagens overskudd av fornybar elektrisitet, og aktiv bruk av denne fornybare ressursen på flere og flere samfunnsområder, vil være ett av de mest kraftfulle virkemidlene i en mer offensiv og målrettet klima – og energipolitikk. Elektrisk oppvarming er et viktig element i en slik politikk.

Mitt hovedpoeng er at tilknytningsplikten hemmer byggherrers iver og vilje til å investere i nye energiløsninger. Så lenge man kan dokumentere at et bygg har energinivå tilsvarende lavenergi/passivhus/ (eller bedre), så skal man automatisk få fritak fra dagens ordning med tilknytningsplikt. Det kan godt være at markedet likevel velgere fjernvarme, men markedet skal ha mulighet for å velge. Ønsker man en elektrisk oppvarmingsløsning så er også det greit.

Mellvang-Berg viser til TEK 10, og § 14.7, som i realiteten forbyr bruk av elektrisk oppvarming i større næringsbygg. Dette er en av flere energipolitiske rariteter, i tillegg til dagens ordning med tilknytningsplikt, som ikke hører hjemme i en mer moderne og fremtidsrettet energi – og klimapolitikk. Norsk Teknologi er helt tydelige på at en slik teknologi – og konkurransemessig begrensning i et marked ikke hører noe steds hjemme.

Det bør være grenser for hvor mye drahjelp fjernvarme skal få i et marked gjennom lov og forskrifter. I tillegg til investeringsstøtte i milliardklassen fra Enova. Det er på tide at norsk fjernvarme nå står på egne bein, og at denne energiløsningen får fremvise sin konkurransekraft i et åpent marked hvor nettopp samfunnsøkonomi, brukerøkonomi og klima skal være viktige konkurranseparameter. Det triste er at Trygve Mellvang-Berg og Norsk Fjernvarme tydeligvis ikke våger å ta et slikt skritt.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår