Gravefrie «eksamensdager»

 
Gravefrie «eksamensdager»Bildet: De ulike strømpe-produktene som er på det norske markedet er av god kvalitet. Sikkerheten for at entreprenøren har godt nok utstyr, et mannskap som behersker hele installasjonsprosessen og kjenner det norske avløpssystemet, er det viktigste grunnlaget for et godt sluttresultat, mener Bærum kommune. Her er det TT teknikk som herder sin strømpeforing. (Foto: Svein Erik Kjeksrud)
– Da vi inviterte fem entreprenører til strømperenovering av en avløpsledning, var det ikke for å arrangere en konkurranse mellom landets fremste NoDig-entreprenører. Tvert imot inviterte vi til et felles løft for gravefrie rørfornyingsmetoder.

Av Odd Borgestrand

Det sa en godt fornøyd overingeniør Arild Rydh i prosjektenheten i Bærum kommune under Norsk Vanns Fagdager på Gardermoen i dag. Her la han fram noen av resultatene fra kommunens «eksamensdager» for fem entreprenører i mai i år. 

– Nå føler vi oss trygge på at vi har aktører i markedet som kan gi oss muligheten til å øke fornyingstakten fra 5000 meter til 15000 meter i året. Deler av vårt avløpsnett er i så dårlig forfatning at vi må ta et krafttak de nærmeste årene, og vi vet en rekke andre norske kommuner er i samme situasjon som oss. Derfor er det viktig at ledningseiere går sammen med rådgivere og entreprenører for å gi norsk infrastruktur det løftet vi så sårt trenger, sa Rydh.

Senioren i prosjektenheten i Bærum kommune fikk full støtte av sine to juniorer i avdelingen, prosjektlederne Dan Gjerstad og Bjørn Pandum. Det er de som skal føre stafettpinnen videre når NoDig-entusiasten Rydh snart velger å gå over i pensjonistenes rekker.

De fem entreprenørselskapene NCC Construction AS, TT-teknikk AS, Olimb Rørfornying AS, Aarsleff AS og Kjeldaas AS utførte totalt 8 ulike strømperenoveringer med filtstrømper og glassfiber-foringer i en spesialkonstruert testrigg i Bærum. Testperioden gikk over sju dager, etterfulgt av omfattende kvalitetskontroller av det uavhengige   testlaboratoriet Norner. Totalt blir det gjennomført 100 ulike laboratorietester. Bærum kommune vil ikke gå i detalj på hvert enkelt testresultat knyttet opp mot de ulike entreprenørene, men slår fast at resultatene var noe bedre enn forventet.   Kommunen ønsker ingen nye runder i rettsapparatet for å rydde useriøse aktører av banen, slik tilfelle var for tre år siden.

– Når vi nå skal investere flere hundre millioner kroner i fornyelse av eksisterende ledningsnett og etablering av nye rør skal vi vite at rør som etableres i bakken er godt egnet til sitt formål, sier Rydh. Nå vet kommunen at entreprenørene takler utfordringer med noeovale rør, dimensjonsendringer, singel i bunnen av et rør, vannfylt svanke og andre reelle elementer som entreprenørene kan møte på under ledningsfornyelse. At de ulike strømpeforingene også har den nødvendige styrken til å tåle ytre belastninger etter herding er kanskje det aller viktigste budskapet fra laboratorietestene. Et par av foringene oppnådde ikke ønsket resultat, men årsaken til dette var selve utførelsen og ikke produktets egenskaper, understreker Rydh. 

Vil du lese mer om «Bærums-testen», og annet ferskt VA-stoff fra Norsk Vanns fagdager? Følg med i vårt søsterblad Byggfaktas temasider om infrastruktur, i november-utgaven.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår