– Har ikke belegg for noen av klagene

 
– Har ikke belegg for noen av klageneArbeidet er i rute for Kystlinjen Vann- og avløpslag sitt avkloakkeringsprosjekt i Vestby. Prosjektleder Morten Thømt tilbakeviser alle klager fra en gruppe hytteeiere.
Hytteeiere i Bølnes/Krokstrand-området i Vestby har klaget på flere forhold i det private avkloakkeringsprosjektet som er i gang i området. – De som klager har ikke belegg for noe av det de påpeker. Klagen er behandlet og avvist fra Vestby kommune sin side, sier Morten Thømt, prosjektleder for Kystlinjen Vann- og avløpslag som andelslaget heter.
VVS-Aktuelt har tidligere skrevet om hytteeiere som klager på avkloakkeringsprosjektet som er i full gang. De er ikke motstandere av selve avkloakkeringen, men klager på valg av tekniske løsninger, et ”straffegebyr” som påløper for de som melder seg på seint og at anlegget er privat. De er også skeptiske til entreprenørenes finansielle muskler. Motstanderne engasjerte Sweco som leverte en rapport inneholdende 14 punkter de mener ikke holder mål ved prosjektet.

Ferdig før jul

Prosjektleder Morten Thømt kan fortelle at arbeidet med å avkloakkere hytteområdene Bølnes/Pyttskog/Krokstrand er i full sving og i rute.

– Vi var i gang tidlig, men på bakgrunn av klagene gjorde Vestby kommune et vedtak om midlertidig stopp. Dette stoppvedtaket ble opphevet med en gang vi hadde hatt et møte med dem og svart på klagene. Siden har arbeidet gått etter planen, og på Pyttskog vil vi være ferdige før jul. Fortsetter alt å gå etter planen så vil store deler av anlegget være ferdig til sommeren 2015, sier Thømt.

I klart mindretall

Han understreker også at motstanderne er i sterkt mindretall.

– Totalt potensiale for avkloakkeringen er cirka 750 eiendommer, og vi har nå rundt 250 påmeldte. Men stadig flere kommer til, og for eksempel på Pyttskog, hvor vi ganske snart er ferdige, er 59 av 61 eiendommer med. Så veldig mye bedre oppslutning er det vanskelig å få. Jeg regner med at vi ender opp med noe tilsvarende også i de andre områdene, sier prosjektlederen.

Klagerne har uttrykt frykt for at firmaene som utgjør totalentreprenøren ikke skal ha finansielt sterke nok muskler til et prosjekt som dette.

– Oppdragssfellesskapet Entreprenør gruppen AS, Elektriker gruppen AS og Vann varme og sanitær gruppen AS er solide økonomisk og har evne til å gjennomføre prosjektet. Vi har dessuten sikret oss på flere måter, blant annet med bankgarantier og en baktung betalingsplan.

Ikke straffegebyr

Klagerne har også vært kritiske til finansieringen, hvor de som ikke har betalt inn sine 200.000 kroner innen oppstart pr dags dato har måttet betale 28.000 kroner ekstra.

– For å få kommet i gang med et prosjekt som dette er man avhengige av en viss oppslutning. Hvis ikke kan prosjektet bli forsinket, og det vil koste penger i forhold til kontrakten som er inngått med entreprenøren. Det kan også være at entreprenørene allerede har gravd grøft forbi vedkommendes eiendom og dermed må gå tilbake for å grave stikkledning og sette opp pumpestasjon. Ekstrabetalingen for de som melder seg på seint er dermed ikke noe straffegebyr, men skal reflektere de ekstra kostnadene som påløper.

Morten Thømt understreker at det fra Vestby kommunes side hele tiden har vært klart at  avkloakkeringsprosjektet måtte gjennomføres i privat regi, selv om anlegget skal kobles til det kommunale nettet.

– Da er eneste lovlige mulighet at det dannes et andelslag hvor de som er koblet til selv er eiere. Dette for å forhindre en kommersiell drift hvor noen tjener penger. Nå vil andelseierne selv få bestemme disponeringen av et eventuelt overskudd, hva man skal bruke penger på og hvor mye som skal betales til årlige driftskostnader.

Strengere krav

Hvorfor tror du motstanderne ikke gir seg?

– De som vil være med må ut med 200.000 kroner, og det er jo mye penger for den enkelte. Samtidig er det vel en del som mener de har anlegg som er gode nok, men det som var godt nok på 60- og 70-tallet holder ikke lenger til å tilfredsstille dagens krav. En kan for eksempel ikke la gråvannet gå rett ut i bakken lenger, sier prosjektleder Morten Thømt som også presiserer at de har hatt mange møter med skeptikerne og gitt dem all mulig informasjon.

Fremdriftsplan

Statusområde 1 (Hulvika-Stjernåsen-Bølnes-Krokstrand

Entreprenørgruppen starter utplassering og nedgraving av pumpekummer og tilhørende stikkledninger på hver enkelt eiendom fra 17. oktober. Arbeidet er planlagt sluttført før jul på grunn av mulige utfordringer med snø og tele, og for å unngå å ødelegge opparbeidede tomer ved graving senere på vinteren. Det er planlagt at arbeidet starter ved Hulvika.

Gravearbeidene på hovedledningsnettet inkludert sjøkabel starter oktober/november og vil holde på i vinter avhengig av hvordan vinteren blir.

Statusområde 2 (Pyttskog)

Gravearbeidene forventes ferdig utført inklusive alle pumpenedsettinger i løpet av tre uker. Sjøledning påbegynnes i november, og i løpet av to uker er begge sjøledningene lagt.
Tilleggsarbeider mot hytte-eiere vil foregå parallelt og under forutsetning av tilbakemeldinger i tide fra hytte-eiere, så vil arbeidene fra pumpekum og inn i hyttene bli sluttført i god tid før jul.  

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår