Her er mesteren i fokus

 
Her er mesteren i fokusBildet: Baderomsentreprenøren Oslo Bad AS leverer rundt 70 bad årlig, og har et stort fokus på kompetanse og utdanning. Snart er seks av bedriftens 16 ansatte mestere. Fra venstre snart tømrermester Espen Aasen, tømrermester Martin Thomsen, tømrermester Lars-Erik Thoresen, murmester Tor-Arne Brodal, malermester Marius Johansen og murmester Bjørn-Åge Røsand. Foto: Rune Midtskogen
Av Oslo Bads 16 ansatte er seks mestere. – Jeg ønsker at vi til enhver tid har en ansatt som går på mesterskolen. Det får både vi og kunden igjen for, sier daglig leder og murmester Bjørn-Åge Røsand (37).

Av Rune Midtskogen 

Baderomsentreprenøren Oslo Bad AS har spesialisert seg i «high end»-markedet, og leverer rundt 70 bad årlig. I fjor var bedriften, som har holdt det gående i drøyt fem år, gasellebedrift for andre gang. Omsetningen var rundt 20 mill. kr. med et resultat før skatt på en halv million.

Frykter ikke konkurransen
Konkurransen er tøff. Røsand forteller at han ukentlig gjennomfører et sted mellom 7-10 befaringer og anbud.
– Vi er og skal være ambisiøse. Det er ingen av våre kunder som skal ha det «billig-billig», men det er generelt lite henvendelser om dokumentert kompetanse fra kundene. Derimot er de opptatt av kvalitet og pris. Flere av de utenlandske firmaene har etablert seg bedre, men jeg tror på sikt det vil være kompetanse og dokumentasjon folk etterspør. Vi må fortsette å ha fokus på disse områdene.

– Det er godt å se bedrifter som ser viktigheten av kompetanse. Fagrådet for våtrom ser en klar sammenheng mellom det å gjøre riktig jobb første gang og kompetanse, sier daglig i Fagrådet for våtrom, Cato Ove Karlsen.
Snart har Oslo Bad seks mestere i bedriften. Av disse er tre tømrere, to murere og en maler. Røsand forteller at de mangler en rørlegger med mesterbrev, og at de er på utkikk etter dette.
– Mesterskolen er svært nyttig. Selv lærte jeg mye der som jeg har tatt meg inn i jobben som daglig leder. Jeg er heldig som har så mange dyktige karer på laget. Som leder må du stole på at de ansatte gjør jobben sin, sier 37-åringen.

Engasjert i faget
Murmesteren har sendt brev til Direktoratet for Byggkvalitet (DiBK) etter den mye omdiskuterte sentrale godkjenningen. Nå kan det ikke lenger søkes lokal godkjenning basert på erfaring og realkompetanse.
Med de nye oppdaterte forskriftene er det krav om utdanning på høyskolenivå for å få sentral godkjenning i prosjektering tiltaksklasse 2. Det vil si at man må være utdannet sivilarkitekt, sivilingeniør, ha mastergrad eller tilsvarende for å prosjektere bad son skal renoveres i bygninger med fire eller flere etasjer.

Det er ikke lenger mulig for dedikerte mesterbedrifter som har lang erfaring og selv stå ansvarlig for prosjektering. Dette er da en tjeneste som må leies inn.
– I ytterste konsekvens ved oppussing av våtrom der vi bryter brannskille, frykter jeg mange medium store bedrifter nå vil droppe og søke ansvarsrett i kommunen. De nye kravene går ut over så mange i bransjen. For oss vil det være uaktuelt å ansette en ingeniør. Det er flott at det stilles krav, men det må være riktige og ikke for tøffe krav. Realkompetanse blir ikke lenger noe verdt, sier Bjørn-Åge Røsand.  

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår