Hvor er energisynderen?

 
Hvor er energisynderen?Bildet: Knut Olav Knudsen, fagsjef, VVS Foreningen
Pass på at gjenvinneren din går, noe som er spesielt viktig om vinteren. Glem heller ikke å bytte filter.

Av Knut Olav Knudsen,
fagsjef, VVS- foreningen

En fortvilet huseier med stort hus bygget etter TEK07, tok kontakt med meg. Han kunne rapportere et strømforbruk på hele 90 000 kWh i året, selv med et bergvarmepumpeanlegg med to energibrønner og et vannbårent gulvvarmeanlegg. Derfor var det høyst underlig at huset brukte så mye energi. Ikke har han et snøsmelteanlegg som sluker energi heller. Nysgjerrig som jeg er så avtalte vi en befaring.

Et ganske så flott hus i den fasjonable delen av Oslo med store vinduer fra gulv til takk sto der og ventet på en diagnose. I det jeg kom inn i huset merket jeg at det i tillegg til å bruke mye energi også opplevdes som litt kaldt. Først tenkte jeg at vinduene var synderen, men huseier garanterte meget gode vinduer.

Hvor forsvinner energien?
Det er ganske vanlig å mistenke varmeanlegget, det er ikke så rart når man med store forventninger har kjøpt en varmepumpe og opplever at det fortsatt er litt kalt i huset. I tillegg er forbruket dobbelt så høyt som det burde være, og da faller fort mistanken på varmepumpen. Rørlegger hadde vært der noen uker før uten å finne feil, men det er selvfølgelig ingen garanti for at det ikke er noe galt. Derfor startet jeg med innstillingene på varmepumpen, men der var alt i orden. Varmekurven var riktig innstilt, alle temperaturer var fornuftige. Energibrønnene fungerte også utmerket. Jeg fant rett og slett ingen feil, og i tillegg finner jeg heller ingen unødvendige bypass som kan ødelegge flyten i anlegget.

Fortsetter jakten på energisynderen?
Aggregatet til ventilasjonsanlegget er det neste naturlige stedet å kikke. Huseier viser meg stolt et eget lite rom der aggregatet med gjenvinneren er plassert. Det var et relativt stort aggregat til å være en bolig. Fult så stolt ble han ikke da vi åpner luken til gjenvinneren mens aggregatet går, og konstaterer at den ikke roterer. Reimen er heller ikke røket. Vi konstaterer også at varmeelementet i aggregatet står på fult. Jeg spør kunden om han er klar over hvor lenge gjenvinneren har vært ute av drift, og han har selvfølgelig ikke peiling. Han er bare smertelig klar over at strømregningen har vært for høy i flere år, jeg tipper derfor at gjenvinneren har stått stille over lengre tid.

Taper 45 kWh i året
Med luftmengden på 1000 m3 og en gjenvinner på 80%, en midlere temperatur på 6 grader og en innetemperatur på 21 grader, så utgjør det ca. 45 000 kWh i året. Om man da tenker seg at gjenvinneren har stått i mellom to og tre år så utgjør det 100 000 kr i ekstra kostnad, bare fordi gjenvinneren står! Tenk da på alle de byggene som ikke har et fungerende eller en effektiv gjenvinner, hvor mye de taper.

COP på over 300
Sturla Ingebrigtsen i Systemair gjorde meg oppmerksom på hvor effektiv en gjenvinner egentlig er, i tillegg fikk jeg gode tips om spesialløsning for optimal drift av roterende gjenvinner fra Torkild Bøe hos Micro Matic. Det er lett for at vi i hverdagen ikke tenker over hvor mye en god roterende gjenvinner er. Husk at en roterende gjenvinner trenger en svært sparsom motor får å gå rundt. Ser man på de beste styringene av grenvinnere og tenker seg det inn i dette aggregatet så ville det gitt en COP på ca. 350.

Pass på at gjenvinneren din går, noe som er spesielt viktig om vinteren. Glem heller ikke å bytte filter.

(Kilde: VVSbloggen.no)

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår