Hvor kommer fjernvarmen fra?

 
Hvor kommer fjernvarmen fra?Bildet: I fjernkontrollen.no vises lokale energimikser fram i en klikkbar, grafisk presentasjon – både på selskapsnivå og på stedsnivå.
Har du lurt på hvor energien til fjernvarmen der du bor kommer fra? Nå er svaret bare et par tastetrykk unna – i Norsk Fjernvarmes nye online-tjeneste fjernkontrollen.no

– Fram til nå har det ikke alltid vært like lett å finne ut den lokale energimiksen til de enkelte fjernvarmeselskapene i Norge. Det har vi nå gjort noe med, sier kommunikasjonssjef Trygve Mellvang-Berg i Norsk Fjernvarme.

I fjernkontrollen.no vises lokale energimikser fram i en klikkbar, grafisk presentasjon – både på selskapsnivå og på stedsnivå. Det er også lett tilgjengelig informasjon om energikildene som brukes.

– Dermed blir det lett for utbyggere eller kunder i det aktuelle området å finne ut hva slags energi som brukes til fjernvarme akkurat der – og lære mer om energikildene, sier Mellvang-Berg.

Alle fjernvarmeselskapene i Norge rapporterer til Statistisk Sentralbyrå hva slags energiprodukter de har brukt til å produsere fjernvarme i sine respektive fjernvarmenett hvert år. Denne rapporteringen er grunnlaget for SSBs fjernvarmestatistikk.

–SSB har bare lov til å publisere nasjonale tall, men den nasjonale energimiksen sier lite om hva som brukes lokalt. Med fjernkontrollen.no får vi fram et mye mer nøyaktig bilde av variasjonen som finnes fra sted til sted, sier Mellvang-Berg.

Tallene som er lagt inn i fjernkontrollen.no tilsvarer rapporteringen som selskapene har sendt til SSB. Ved lansering er selskap, som til sammen står for 78 prosent av fjernvarmeproduksjonen i Norge, lagt inn i fjernkontrollen.no.

– Det er en versjon 1.0 vi lanserer nå, som vi vil utvikle videre. Vi har som mål å få med alle medlemmene av Norsk Fjernvarme, men er også åpne for å ta med andre produsenter, sier Mellvang-Berg, som vil presentere fjernkontrollen.no på Fjernvarmedagene i neste uke.

Ettersom det ikke bare er lagt inn 2014-tall i fjernkontrollen.no, men også historiske tall, kan man lett se utviklingen i forskjellige energikilder de siste årene.

– Det har vært en radikal og svært gledelig nedgang i bruk av fossile kilder i fjernvarmen de siste årene. I fjor var andelen fossil olje bare 1,3 prosent nasjonalt. Det er historisk lavt, påpeker Mellvang-Berg.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår