Hvordan gikk det med EPC-prosjektene?

 
Hvordan gikk det med EPC-prosjektene?Illustrasjonsbilde / Shutterstock
Gjennom prosjektet «Fra ord til handling» som ble avsluttet i 2013 inngikk flere kommuner i Innlandet energisparekontrakter (EPC). To år etter har mange av disse avtalene kommet over i driftsfasen. Hvordan ser resultatene ut så langt?

Energiråd Innlandet gjennomførte fra 2010 til 2013 prosjektet «Fra ord til handling – praktisk gjennomføring av klimatiltak», der målet var å finne effektive løsninger for implementering av energi- og klimaplaner i kommunene.

Konklusjonen var at energisparekontrakter (EPC) er et viktig verktøy for energibesparelser i kommunene. Som en del av prosjektet ble det satt i gang arbeid med EPC i flere kommuner i Hedmark og Oppland. Vi har nå sett på hvordan status er for noen av disse.

Alle kommuner har energi- og klimaplaner, men mange sliter med å finne ressurser til planlegging og gjennomføring av komplekse tiltak. Lite spisskompetanse på området er også en utfordring or en del kommuner. En energisparekontrakt kan være løsningen for å sikre garantert energisparing på byggsiden innen et fastsatt budsjett. En entreprenør tar ansvar for å garantere besparelsene for rehabilitering av kommunens bygningsmasse. Avtalen varer vanligvis fra 5 til 10 år.

Minst 13 kommuner i Innlandet var i gang med en avtale om energisparekontrakt da prosjektet «Fra ord til handling» ble avsluttet. Elverum var den første kommunen i regionen som gikk for en EPC-modell, og en av de første i landet til å ta i bruk KS sine EPC-maler for kommuner. Dette ble forankret gjennom prosjektet «ENSAMB - Enøk i kommunale bygg i Sør-Østerdal» som ble etablert av de fem kommunene Trysil, Engerdal, Stor-Elvdal, Åmot og Elverum.

I Elverum ble det i prosjekteringsfasen beregnet en energibesparelse på 23 % . Siden startskuddet våren 2011 er det planlagt og gjennomført over 300 enkelttiltak i 39 bygg, med en investering på ca 32 millioner kroner. I overkant av 10 % av dette er dekket inn gjennom støtte fra Enova. Investeringene i prosjektet skal tjenes inn over 9 år.

Kommunen kan vise til gode driftsresultater i 2014 og 2015, og besparelsen ligger så langt innenfor garantien gitt av entreprenøren. I ettertid har de fire andre samarbeidskommunene også inngått EPC-avtaler. For de andre kommunene i Sør-Østerdal gjelder energigarantien fra januar 2015. De foreløpige resultatene viser en vanlig trend - noen oppstartsproblemer gjør at garantien ikke nås helt i begynnelsen, men etter forbedrende tiltak kommer man opp mot målet som er satt.

- I disse fire kommunene er det til sammen blitt gjennomført over 440 tiltak. Samlet vil dette gi en besparelse på 32 % av energibruken, sier Alf Kristian Enger. Han er prosjektleder i ENSAMB, som avsluttes i disse dager.

Oppland er den første fylkeskommunen som har inngått en EPC-avtale. De har store planer for rehabilitering av blant annet de videregående skolene. Entreprenøren beregnet i utgangspunktet en garantert energibesparelse på 9,1 GWh. Dette tilsvarer gjennomsnittsforbruket per år for 450 husstander.

I etterkant av prosjektet har det blitt utbygget en del fjernvarme i fylket. Dette har gitt endringer i oppvarmingsløsningene og energisparetiltakene for noen av byggene som er med i avtalen. Den nye planen for EPC-kontrakten landet på 4 GWh/år, som vil bli nedbetalt over ni år.

(Kilde: Energiråd Innlandet)

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår