IFAT-fokus på vannmangel

 
IFAT-fokus på vannmangelBildet: Vannmangelen er prekær i flere verdensdeler, og derfor må vannbransjen utvikle ny teknologi for å sikre mennesker retten til rent vann. Det var temaet under åpningskonferansen til IFAT i dag. Her fra nordlige del av Kenya. (Foto: Odd Borgestrand)
IFAT 2014 i München er verdens viktigste messe for vann og avløp. På åpningsdagen satte fem eksperter fra innen økonomi, politikk, forskning, kultur og media fokus på vann som en menneskerett og en økonomisk faktor.

Av Odd Borgestrand, München

Et sentralt spørsmål var hvordan teknologien kan eliminere vannmangel. Terje Tvedt, professor ved Institutt for geografi ved Universitetet i Bergen og professor i historie, Universitetet i Oslo var en av paneldeltakerne. Han er tydelig på at kontroll over vannet og utforskningen av vannets muligheter i flere faser vært avgjørende for menneskehetens framskritt. Det er derfor en meget kompetent nordmann som er hentet inn til åpningsdebatten under IFAT.

Teknologisk utvikling

Mye av dagens debatt ble egentlig en dialog om hva som er oppnådd av teknologi og om den videre utvikling vil gi verdens befolkning tilgang på rent vann. Veksten i middelklasse både i Afrika og Asia er en av de store utfordringene. Middelklassen forbruker nemlig 20 ganger mer vann enn de aller fattigste. Dermed vil behovet for vann også øke dramatisk de neste årene. Dermed blir dette også en teknologisk utfordring. Spørsmålet om vannmangel blir stadig mer presserende, - ikke bare i utviklingsland, men også i industrialiserte land, og det var dette som ble debattert i München på IFATs åpningsseminar. Det er første gang IFAT arrangerer en dialogkonferanse i forbindelse med åpningen. Målet er å belyse den globale politiske betydningen av denne viktige ressursen fra ulike perspektiver og diskutere nye tilnærminger til bærekraftig ressursforvaltning

Norsk paviljong

IFAT 2014 varer hele uka, og Innovasjon Norge, i samarbeid med bransjeaktørene Norsk Vann, Smart Water Cluster og Vannklyngen, stiller også i år med en fellespaviljong. I morgen inviterer Innovasjon Norge og de norske bransjeaktørene til frokostseminar med fokus på norske vannløsninger for det globale markedet. En av påstandene er at hver eneste dråpe vann kan benyttes minst to ganger. Det er direktør Sigmund Larsen i firmaet Environor som legger fram denne påstanden.

En smak av Norge

Onsdag ettermiddag inviterer så den norske ambassaden i Berlin sammen med Innovasjon Norge til en mottakelse i den norske paviljongen. Her blir det «en smak av Norge», med nettverksbygging, samtaler mellom kolleger og konkurrenter. Den norske ambassaden er raus med invitasjonene. Alle nordmenn er velkommen til denne åpne mottakelsen, og det er også tillatt å ta med seg to av sine forretningsforbindelser. Den norske fellesstanden er i hall A4.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår