Ikke fornøyd med vannmiljøet

 
Ikke fornøyd med vannmiljøetBildet: Klima- og miljøminister Tine Sundtoft utfordret flere bransjer til å ta vannmiljøet på alvor. Det gjelder i første rekke fiskeri, landbruk og vannbransjen, som må samarbeide for et bedre vannmiljø i Norge. Budskapet ble mottatt av direktren i Norsk Vann, Toril Hofshagen (t.h). (Foto: Odd Borgestrand)
Vannbransjen er en viktig del av løsningen på klima- og miljøutfordringene i Norge. Det slo klima- og miljøminister Tine Sundtoft under åpningen av årskonferansen til Norsk Vann i Kristiansand i dag.

Av Odd Borgestrand

Sundtoft kom ikke til sørlandsbyen for å holde en festtale for vannbransjen. Tvert imot slo hun fast at kvaliteten på vannmiljøet ikke er så god som det burde være og at bransjen må ta utfordringene på alvor.

– Manglende kunnskap om vannmiljø kan bety at vi setter i gang feil tiltak og kan gjøre galt verre. Utslipp fra avløpsanlegg og spredte avløp påvirker våre vassdrag. Et godt fungerende avløpssystem kommer ikke av seg selv, og her har vi en jobb å gjøre, understreket klima- og miljøministeren.
Sundtoft mente vannbransjen også måtte ta overvannsproblematikken på alvor, og det er i første omgang kommunene som har ansvaret for å forberede seg på nye klimautfordringer. At Staten bevilger 100 millioner kroner til ulike vann- og miljøprosjekter er et viktig bidrag, men det er kommunene som krever inn gebyrene og som må forvalte disse på en god måte, mente hun.

Hver nordmann bruker om lag 200 liter vann i døgnet, og da er det ikke likegyldig hvilken kvalitet det er på vannet som kommer inn i boligen og spillvannet som går til renseanlegget og deretter ut i naturen.
Vannforvaltningen griper inn i en rekke klima og miljøutfordringer, og vannbransjen er en del av løsningen på mange av disse problemene, sa Sundtoft.
Hun var tydelig på at forbruk av fosfor må reduseres kraftig, særlig på Østlandet, Jæren og Trøndelag. Fiskeri og landbruk vil bli sterkere involvert i vannmiljø-arbeidet, og det er mange interesser som ønsker å bli hørt i vannmiljø-arbeidet.

Sundtoft rundet av med å ta for seg Overvannsutvalget mandat for å finne fram til gode løsninger for håndtering av overvann i byer og tettsteder. Utvalget skal være med å forberede Norge på det kommende ekstremværet. Det er mange berørte aktører og alle er enige i behovet for avklarte rammebetingelser. Vannet ligger ikke i ro og venter på å bli tatt hånd om, men finner egne veger når det ikke lenger er plass i rør, grøfter og andre planlagte vannveger.
Sundtoft ser fram til rapport fra utvalget, som skal leveres statsråden 1.desember.

I 81 av landets kommuner, som representerer drøyt 60 prosent av landets innbyggere, har deltatt, blir det konkludert med at kvaliteten på drikkevannet blir stadig bedre selv om ministeren ikke var fornøyd med vannmiljøet totalt sett. Dette kommer fram i en helt fersk tilstandsrapport fra Norsk Vann for kommunale vann og avløpstjenester.
Vannledningsnettet har de siste tre årene blitt fornyet med 0,64 prosent pr år, mens fornyelsen på avløp er på 0,54 prosent. Noen kommuner ligger på over to prosent, mens mange kommuner ligger på null.

– Vi må ta et krafttak med fokus på planer, penger og personell. Det er det vi trenger, og nå er tiden inne for å brette opp ermene, slo direktør i Norsk Vann, Toril Hofshagen fast.
– Vi må som vannbransje klare alt på en gang. Vi må oppruste anlegg, øke sikkerheten, bedre rekrutteringen, bli bedre på organisering, kapitalforvaltning og ledningsfornyelse. Vi har bare en ting å gjøre. Vi må jobbe smartere og vi må få flere kloke hoder inn i vannbransjen, var Hofshagens tydelige budskap.

Vann er den nye oljen, er mantraet som går igjen på Norsk Vanns første konferansedag

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår