Jevnt i Yrkes-NM

 
  • Jevnt i Yrkes-NM

    Jevnt i Yrkes-NM

Forrige
Neste
 
Midtveis i Yrkes-NM ligger flere av kandidatene foran skjema. De får skryt av Prøvenemnda, som er imponert over det høye nivået blant de konkurrerende.

Det er ikke så mye igjen, men det tar jo sin tid jeg må jo måle alt, få alt i vater. Dessuten venter sveising og bøying, sier Alexander Olsen Solberg, og legger til: – Men jeg har god tid på meg. Tiden er ikke en stressfaktor nå – men det er omstendighetene.

Sveising og bøying av rør er ofte erstattet av mer moderne metoder i dag, og en oppgave de færreste av kandidatene har mye erfaring med. Imidlertid opplyser prøvenemnda at det er viktig å kunne fremgangsmåten – denne kommer til nytte blant annet ved eldre fyranlegg der det skal skiftes pumpe eller ventiler og dimensjonene kan være noe ustrukturerte.

Ingen av kandidatene tør å gjette på hvem som kommer til å vinne konkurransen. De mener konkurrentene holder et høyt nivå, og at det er hard konkurranse.

– Alle kan vinne ennå. Jeg tror alle har fungerende anlegg slik som det ser ut nå, det er nøyaktigheten som avgjør, sier Kristian Herheim.

 

– De har fått en utfordrende oppgave, men ligger på et høyt nivå og ligger ganske jevnt, sier Harald Aasarød i Prøvenemnda.

– Jeg tror det er mange som er mye eldre enn dem som hadde hatt problemer med å få til det de gjør på den tiden de skal gjøre det – og flere av dem har til og med utsikter til å bli ferdige før tiden, tilføyer Håkon Tjelle.

Sammen med Einar Wold skal de to bedømme kandidatenes produkter. En oppgave de onsdag formiddag ser som svært vanskelig.

 

Konstant summing av skravlende elever som skal velge studieretning, hamring, saging og andre lyder man tilhørende byggeplassen regjerer Hall E, der rørleggerscenen er første stand som møter publikum.

Her er det i tillegg til konkurranse, aktiviteter som får publikum til å tilbringe litt mer tid blant rørleggerne. Publikum kan gjette på hvilken kandidat som vinner mesterskapet, og de kan prøve seg på den nervepirrende kunsten det er å stable muffer så høyt som mulig.

– Det er vanskelig, men blir litt skjelven på hånda, sier Robin Sandø (15), som samarbeider med Jon Petter Jønnum (15) om å bygge høyest mulig muffetårn.

De skal velge studieretning for neste høst, og synes "live" svenneprøver er en fin måte å presentere rørleggerfaget på.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår