– Jobber mot folk som vil oss vondt

 
– Jobber mot folk som vil oss vondtNorsk vannbransje må ta inn over seg det reelle situasjonsbildet, erkjenne risiko, forstå sårbarhetene og skaffe seg kompetanse på fagområdet, mener seniorrådgiver Jørgen Dyrhaug i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet. (Foto: Odd Borgestrand)
– Ingen bryr seg om sikkerhet før det smeller. Vannbransjen kan ikke gjøre noe med trusselaktøren, heller ikke evnen til å produsere vann, og da er det sårbarheten dere kan gjøre noe med.

Av Odd Borgestrand

Det var utfordringen seniorrådgiver Jørgen Dyrhaug i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet kom med under TEKNA-seminaret om samfunnssikkerhet og risiko i vannbransjen på Gardermoen i slutten av april.
– Dere får den sikkerheten dere fortjener, slo Dyrhaug fast før han foretok en reise i risiko og sikkerhet i norsk infrastruktur.

Det er en rekke bransjer som burde kontaktet oss, men som aldri vil gjøre det. Derfor er det et stort skritt i riktig retning at norsk vannbransje nå setter sikkerhetsaspektet i fokus, sa seniorrådgiver Jørgen Dyrhaug.
Når TEKNA, Teknisk naturvitenskapelig forening, kunne ønske 106 påmeldte på seminaret, viser dette at fokus på sikkerhet er økende også i norsk vannbransje.
Nasjonal Sikkerhetsmyndighet er underlagt Forsvarsdepartementet men rapporter også til Justisdepartementet om alt som ligger inn mot offentlig sektor. Direktoratets oppgave er å sikre norske samfunnsverdier mot villede hendelser til forskjell fra naturkatastrofer, ulykker og feil.
– Vi jobber mot folk som vil oss vondt, slo Dyrhaug fast.

Dyrhaug tegnet bildet av et gjennomdigitalisert norsk samfunn. Et samfunn som er sårbart i det digitale rom.
Også norsk vannbransje må ta inn over seg det reelle situasjonsbildet, erkjenne risiko, forstå sårbarhetene og skaffe seg kompetanse på fagområdet, understreket han.
– Dere må erkjenne sårbarheten. Det holder ikke at dere «ikke har peiling på slike ting». Det blir meningsløst. Dere utgjør en trussel fordi dere ikke har kompetansen, tordnet Dyrhaug.
Han mente vannbransjen er et enkelt mål for cyberkriminalitet.
– Det er alt for lett å bryte seg inn i norsk vannforsyning. Det er noen som har glede av å vise at de kan lamme vannforsyningen i en kommune, fortsatte han.

Vi ser at ny teknologi krever ny adferd på godt og vondt. Utfordringen er at ingen rapporterer datakriminalitet til Nasjonal Sikkerhetsmyndighet. Det er ingen virksomhet som ønsker publisitet omkring slike hendelser. Vi håper det blir større åpenhet om dette, fordi det handler om sikkerhet.
Salg av illegal informasjon har nå større omsetning enn narkohandel på nettet, hevdet Jørgen Dyrhaug.
 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår