Knusende dom over Enova

 
Knusende dom over EnovaIllustrasjonsbilde / Shutterstock
Økonomiske støtteordninger og andre virkemidler for å redusere energibruk i bygg har hatt svært lite effekt. Det slår Riksrevisjonen fast, og gir dermed Enova en formidabel omstillingsoppgave.

Av Odd Borgestrand

Riksrevisor Per-Kristian Foss konstaterer dermed at Stortingets forutsetning om å redusere energibruken i bygg betydelig fram mot 2020 vil ikke bli oppfylt. Riksrevisjonens undersøkelse av myndighetenes arbeid med energieffektivitet i bygg ble overlevert Stortinget i går, og de var ingen oppløftende lesning for Stortingsrepresentantene.

Økt energibruk
Fra 1990 til 2010 økte energibruken i landets nesten fire millioner bygg med 33 prosent. Dette er fullstendig kollisjonskurs med de vedtatte politiske målene om en vesentlig reduksjon i renergibruken i bygg innen 2020. Det som bekymrer Riksrevisjonen mest er at de juridiske virkemidlene for energi-effektivisering ikke fungerer for eksisterende bygg. De økonomiske virkemidlene reduserer energibruken i liten grad, og at det er dermed behov for enda mer informasjon og samordning. I en pressemelding fra Riksrevisjonen sier riksrevisor Foss at han anbefaler Olje- og energidepartementet og Kommunal- og moderniserings-departementet å se nærmere på hvordan støtte- og låneordningene i Enova og Husbanken fungerer, og å styrke informasjon og samordning. Enova, Husbanken og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er de mest sentrale aktørene i denne samordningen, mener Foss.

Uklarheter og lav kompetanse
Riksrevisjonen konstaterer at uklarheter i regelverket gjør at energikravene benyttes lite i eksisterende bygg. Foss fyrer også løs på de offentlige myndighetene som han mener ikke kunnskap om i hvilken grad kravene faktisk blir etterlevd. Det gjelder både eksisterende bygg og nybygg. Et flertall av kommunene fører ikke tilsyn med dette, og de tilsyn som gjennomføres er ikke egnet til å vise om kravene blir fulgt, mener riksrevisoren.

Penger ut av vinduet?
I perioden 2005–2014 har Enova bidratt med om lag 2,2 milliarder kroner til energieffektivisering i yrkesbygg. Tilskudds- og låneordningene utløser imidlertid mindre reduksjon i energibruk enn forventet. Enovas tilskudd til yrkesbygg gir etter Riksrevisjonens beregninger en samlet reduksjon på 1,8 prosent pr år. Enovas anslag, som er basert på teoretisk beregnede verdier, er 9,3 prosent per år. Det er dermed stor forskjell i virkelighetsoppftningen på dette området.
Yrkesbygg står for om lag 43 prosent av den samlede energibruken i bygg.

Økt informasjonsvirksomhet
Riksrevisjonen mener Enovas ordning med støtte til helhetlig oppgradering av boliger også har svært lite effekt.  Bare 113 har fått slik støtte siden ordningen ble etablert i 2013. Riksrevisjonen mener Husbanken bør gjøre låneordningen bedre kjent.
- Til tross for Enovas brede informasjonsaktivitet, er det behov for mer informasjon også fra Enova og NVE, særlig overfor husholdninger, borettslag og sameier, framholder riksrevisor Foss.

Olje og energiminister Tord Lien sier i en kommentar til VVS aktuelt at regjeringen ønsker å fase ut fossil energibruk i bygg og vil legge til rette for økt energieffektivisering.

- Det er viktig at virkemidlene på området fungerer etter hensikten. Olje- og energidepartementet vil ta med Riksrevisjonens rapport i det videre arbeidet med energieffektivisering. Sammenhengene er imidlertid komplekse. Derfor er det krevende å trekke konklusjoner med to streker under svaret, sier han.

Olje- og energiministeren opplyser også at Enovas rolle vil bli gjennomgått i den kommende energimeldingen. Kommunal- og moderniseringsministeren Jan Tore Sanner vil på sin side vurdere innretningen av Husbankens grunnlån, intensivere informasjonsarbeidet, sette i gang arbeid for å få kunnskap om hvorvidt regelverket etterleves, og fortsette arbeidet med å styrke samordningen mellom aktørene.

Kommunikasjonssjef i Enova, Eiliv Flakne, sier at Enova SF ikke vil komme med noen offisiell uttalelse etter gårsdagens rapport fra Riksrevisjonen. Riksrevisjonen har Olje- og energidepartementet som adressat og vi forholder oss til det som kommer fra statsråden, sier Flakne. Han legger imidlertid ikke skjul på at ledelsen i Enova vil lese rapporten svært nøye og foreta de justeringer som vil bli foreslått.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår