Kravene til vannovervåking skjerpes

 
Kravene til vannovervåking skjerpes
17.02.14: I nær 30 år har Rambøll overvåket utslippene fra Mile avfallsdeponi i Nedre Eiker kommune. Nå skjerpes kravene til vannovervåking i industrien.
17.02.14: I nær 30 år har Rambøll overvåket utslippene fra Mile avfallsdeponi i Nedre Eiker kommune. Nå skjerpes kravene til vannovervåking i industrien.
- Situasjonen for Mile avfallsdeponi blir bedre og bedre for hvert år. Det kan lekke fra en avfallsfylling i 50 år, forteller Arnljot Mølmen i Rambøll.                                                                                                         EUs rammedirektiv for vann (2000/60/EF) gir føringer for en helhetlig vannforvaltning i Europa. Som en følge av innføringen av vanndirektivet i Norge, vil Miljødirektoratet nå stille nye krav til industrien. Blant annet må ny overvåking på plass, og utslipp og forholdene i resipienten må dokumenteres bedre.

Lang erfaring
Flere av medarbeiderne ved Rambølls kontor i Drammen kommer fra tidligere BUVA (Buskerud Vann og Avløpssenter)/Eurofins og har lang erfaring med vannmiljørelaterte prosjekter i form av vassdragsovervåkning, avløpsrensing, akkreditert prøvetaking for avløp, påslippsavtaler og resipientvurderinger.
- For alle større renseanlegg i Buskerud har Rambøll utarbeidet resipientovervåkningsplaner som samsvarer føringene som gis i vannforskriften, sier Michael Rene Helgestad, seksjonsleder i Rambøll. 

Overvåker store vassdrag
- Rambøll har i tillegg solid erfaring innen miljøundersøkelser i henhold til vanndirektivet, både i ferskvann og marine miljø og utfører mye feltarbeid og klassifiseringsarbeid innen disse fagfeltene, sier Helgestad.
Eksempler er vassdragsovervåking i vannområde Leira-Nittelva, vannovervåkning Møre og Romsdal begroingsalgeundersøkelser i vannområde Valdres og overvåking av resipienter i forbindelse med utbygging av E134 Damåsen-Sagrenda. Rambøll har i lengre tid jobbet med overvåking, prøvetaking og rapportering av data for Hallingdalsvassdraget, Golsfjellet, Numedalvassdraget og Drammenvassdraget. Rambøll er involvert i flere marine prosjekter blant annet i Drammensfjorden, fjordene i Rogaland, Moss havn og i Orkdalsfjorden.

Passive prøvetakere gir færre analyser
Spredning av miljøgifter fra en kilde krever overvåking over tid. Rambøll benytter seg av forskjellige typer prøvetakere, slik at de fleste typer miljøgifter kan kartlegges.
- Enkle vannprøver gir et øyeblikksbilde av tilstanden. For å oppnå en tidsserie av spredningen fra en kilde, er det nødvendig med mye prøvetaking og mange analyser som fort kan bli kostbart, sier Tom Jahren i Rambøll.
Rambøll anbefaler at denne typen overvåking utføres ved bruk av passive prøvetakere. Dette er prøvetakere som står ute i lengre tid, og kan sammenliknes med daglig vannprøvetaking i tiden den står ute. Metoden fører til mindre feltarbeid og færre analyser.
- Prøvetakerne har blitt benyttet i overflatevann, overvannssystemer, grunnvann og i sjø. På den måten kan hele spredningsveien kartlegges.

Forvaltning av sjøområder
Økt oppmerksomhet fra samfunn og myndigheter gjør at det stilles strengere krav om bærekraftig forvaltning av sjøområdene. Norge er også forpliktet til å iverksette forebyggende eller forbedrende miljøtiltak for å sikre miljøtilstanden i sjø. Rambøll har ekspertise innen marin forurensing og marin økologi.
- Sjøområdene er essensielle for alt liv på jorda. Det gir oss muligheten til å drive fiske, industri og friluftsliv. Det er derfor av alles interesse å bevare biologisk mangfold og sørge for god økologisk tilstand i sjø, sier Hans Olav Oftedal Sømme i Rambøll.

Rambøll tilbyr:
Kjemiske sedimentanalyser
Tilstandsvurdering og risikovurdering
Kartlegging av marine naturtyper
Kartlegging av bløtbunnsfauna
Resipientundersøkelser
Konsekvensutredninger
Utarbeidelse av søknader og tiltaksplaner
Sluttrapporter
Overvåking under og etter tiltak
comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår