Kunnskap er nøkkelen

 
Kunnskap er nøkkelenKlima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) fikk overrakt en ny rapport om fossil- og utslippsfrie byggeplasser av kommunikasjonssjef Trygve Mellvang-Berg i Norsk Fjernvarme under Arendalsuka tirsdag.
Nær alle CO2-utslipp fra norske byggeplasser kan kuttes ved å erstatte fossil energi med fjernvarme, strøm og bioenergi. Nøkkelen er mer kunnskap, bedre planlegging og tydelige krav, viser en utredning fra DNV GL.

– Det er litt meningsløst å bygge avanserte miljøbygg dersom selve byggeplassen gir store utslipp. Derfor må det være et mål at byggeplasser må være mest mulig fossilfrie i fremtiden, sa klima- og miljøminister Vidar Helgesen da han fikk overrakt den ferske rapporten på Arendalsuka tirsdag.

Det er Energi Norge, Enova og Norsk Fjernvarme, i samarbeid med Bellona, som står bak rapporten.

Gyllen sjanse
Rapporten viser at mangel på kunnskap er den viktigste barrieren for at fossil- og utslippsfrie alternativer ikke tas i bruk på byggeplassene. Dette gjelder for alle de tre områdene rapporten har kartlagt; oppvarming, transport til og fra byggeplass og anleggsmaskiner.

Hakk i hel følger manglende krav fra byggherre. Krav er også det viktigste insentivet for at utslipps- og fossilfrie alternativer skal tas i bruk i større grad enn i dag.

– Helgesen har en gyllen mulighet til å sparke i gang utslippskuttene ved å inkludere et forbud mot bruk av mineralolje til varme på byggeplassen i det kommende oljefyrforbudet i bygg, sier kommunikasjonssjef Trygve Mellvang-Berg i Norsk Fjernvarme.
Rapporten viser at det er innen byggtørk markedet har kommet lengst i å ta i bruk fossil- og utslippsfri energi på byggeplassene. Det er også på dette området at det finnes flest alternativer og at teknologien ikke setter begrensninger for at utslippsfrie alternativer kan tas i bruk allerede nå.

Bør inn i offentlige anbud
Sigrid Hjørnegård, direktør for fornybar energi, klima og miljø i Energi Norge, sier det offentlige nå bør gå foran for å få fortgang i utslippskuttene på byggeplassen.

– Krav til utslippsfrie byggeplasser bør inn i offentlige anbud. Det vil stimulere både tilbuds- og etterspørselssiden av markedet og gi hele verdikjeden insentiver til å omstille seg, sier Hjørnegård.

I dag slippes det årlig ut 340.000 tonn CO2 og 4.700 tonn NOx fra norske byggeplasser, et utslipp som nesten kan kuttes helt, viser utregningene i rapporten.

Viktig kunnskap
For ENOVA bidrar rapporten med viktig kunnskap som de nå vil benytte seg av.

– Skal vi nå lavutslippssamfunnet må også byggingen av byggene vi skal bo og jobbe i være klimavennlig. Derfor har vi stor interesse av å forstå hvilke barrierer som står i veien for at gode løsninger blir tatt i bruk. Enova vil se på hvordan vi kan bidra til at fossilfritt på litt sikt blir førstevalget på byggeplassene, sier utviklingssjef Gunnel Fottland i Enova.

Hun presiserer at Enova allerede i dag har tilbud for aktører med ambisjoner om å kutte utslipp på byggeplassene.

– Vi oppfordrer alle som ønsker å redusere utslippene på byggeplassen sin om å ta kontakt med Enova så kan vi sammen se hvordan vi kan bidra, sier Fottland.

Les rapporten i sin helhet her

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår