Lærlinger blir nedprioritert

 
Lærlinger blir nedprioritertIllustrasjonsbilde
Billig utenlandsk arbeidskraft setter lærlingordningen i fare.

– Det blir som et fotballag som henter inn utenlandske spillere, til fordel for å bruke egne talenter. På kort sikt kan det sikkert være smart, men på lang sikt kommer det ikke noe godt ut av det, fordi man ikke bruker ressurser på å utvikle egne talenter, sier rørlegger Joakim Gebhardt til Dagsavisen.

Siden 1905

På Grefsen skole er det hektisk byggeaktivitet. Til skolestart til høsten skal skolen, som ble innviet så tidlig som da Norge fortsatt var i union med Sverige, i 1905, være totalrehabilitert. På andre siden av Kapellveien bygges ny flerbrukshall og forsamlingssal, som skal stå ferdig ved utgangen av 2014. Også det i regi av Undervisningsbygg. Bak gjerdet står rørleggerlærling Anders Sæther (22) og rørlegger og klubbleder Joakim Gebhardt (27), og kikker inn på byggeplassen. Men blant rørleggerne på byggeplassen, er det ingen lærlinger. Det bekymrer Rørleggernes Fagforening i Fellesforbundet.

– Det er bedre å bruke ordinære rørleggerfirmaer med lærlinger som tar samfunnsansvar enn leiefirmaer, sier organisasjonsarbeider Boye Ullmann i Fellesforbundet til Dagsavisen. AF er hovedentreprenør på rehabilitering av Grefsen skole. Bergersen Vann & Varme AS var, som underentreprenør, tildelt rørentreprisen. Foretaket gikk konkurs våren 2013.

– Oppdraget ble da overdratt bemanningsforetaket CBA Fagformidling. På byggeplassbesøk i desember 2013 ble det registrert 11 polske og en gresk rørlegger på byggeplassen. Ingen av disse har norsk svennebrev og foretaket oppfyller ikke kravet til opplæringsbedrift. Dette er et generelt stort problem som etter vår mening er med på å undergrave intensjonen i lærlingklausulen i Oslo kommune, skrev Rørleggernes Fagforening og NRL som representerer arbeidsgiverne i et brev til Undervisningsbygg.

Lønnsomt

– Her henter AF utenlandske rørleggere fra leiefirmaet CBA som ligger 40-50 kroner under norske faglærte. Dette er uakseptabelt. Undervisningsbygg og AF har et særskilt ansvar for å gi oppdrag til bedrifter med fokus på fag og lærlinger. Leiefirmaer er opptatt av å fakturere. Norske malere og jernbindere er i ferd med å forsvinne. Det er fare på sikt for murere dersom vi ikke fokuserer på yrkesfag med lærlingordninger, sier Ullmann.

– Konsekvensen av at entreprenørene, som gjennom bemanningsselskapene for det meste leier inn utenlandske arbeidere, er at det blir færre rørleggere med norsk fagbrev. De tar fra norske fagarbeidere og ungdommen jobben innenfor byggfagene sier Joakim Gebhardt til Dagsavisen.

-Språkproblemer går utover miljø og sikkerheten på byggeplassene. Og på grunn av språkmisforståelser går det utover kvaliteten på arbeidene, sier han.

Vil ha lærlinger

Anders Sæther er snart ferdig med læretida som er på tre og et halvt år. Da kan han endelig kalle seg rørlegger.

– Jeg var heldig, siden jeg har en far som er rørlegger i samme firma, og som fikk meg inn i GK Rør, sier Anders Sæther.

– Vi vil fremme lærlingenes tilstedeværelse på byggeplasser, sier kommunikasjonsdirektør Marit Thorsen til Dagsavisen.

Men Undervisningsbygg har sitt på det tørre juridisk, når det gjelder Grefsen skole. Reglene angir ikke hvor mange lærlinger det skal være på hver byggeplass, ei heller hvor mange innenfor hvert fagområde. – Kravet går på lærlinger for bedriften som helhet og er ikke prosjektspesifikk. AF som var på Grefsen, er en lærlingbedrift med lærlinger i mange fag og var dermed kvalifisert. Oslo kommune ønsker å legge bedre til rette for lærlinger gjennom Vardeprosjektet i regi av Oslo Håndverk & Industriforening, sier Thorsen. Et Vardeprosjekt er et større nybygg eller rehabilitering i offentlig regi. Alle lærefag som deltar i prosjektet skal om mulig ha med lærling. Vardeprosjektet kan legge til rette for utplassering av elever og studenter. Undervisningsbygg deltar i Vardeprosjektet for bygging av nye Haugenstua skole.

Juridisk riktig

– Juridisk kan vi sette krav til lærlinger i kontraktene, men anskaffelsesregelverket har andre grunnleggende bestemmelser, som blant annet skal hindre forskjellsbehandling mellom leverandører, sier kommunikasjonsdirektøren. Hun understreker imidlertid at Oslo kommune nå innfører strengere kontroll med at lærlingkravene følges opp – også med mulighet for sanksjoner ved unnlatelse. Det betyr at entreprenøren får strengere krav fra Oslo kommune som er en stor innkjøper, slik at man kan bidra til å påvirke bransjen i riktig retning. Fram til nå har byggherren kunnet leie inn hvem de vil, enten det er utenlandske fagarbeidere eller norske snekkere og elektrikere.

Kilde: Dagsavisen

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår