Lager drivstoff av avfall

 
Lager drivstoff av avfallStudentene ved UMB har også opprettet et oppfinnerverksted, hvor studenter kan være med på å utvikle og realisere ideer gjennom samarbeid mellom næringslivet og fagmiljøet på UMB.
Universitet for miljø og biovitenskap (UMB) har som mål å bli klimanøytral innen 2020

Av Håkon Bakke og Magnus Nyvold Miljøfysikk UMB

Som den eneste deltakeren fra undervisningssektoren, skal UMB, som én av de ti statlige selskapene i prosjektet, jobbe mot klimanøytralitet. Studentene skal teste ut ulike måter å redusere utslippene sine på, først via et år med kartlegging og utregning. Selve tiltakene fokuserer på energisparing generelt og i bygg, bedre løsningen innen IKT og en mer klimanøytral bilpark. Studenter ved UMB er også bidragsytere til dette gjennom et felles studentprosjekt for alle studenter. ”UMBio” har studentene valgt å kalle prosjektet, som tar for seg biodrivstoff. Her er målet å utvikle en mer effektiv og billigere produksjonsteknologi for biodiesel, og som bruker fettholdig spesialavfall og alger som råstoff. Prosjektet skal ende opp etter planen med et biodieselanlegg på campus Ås.

Anlegget vil være et viktig supplement til forskning og utdanningstilbudet her på UMB. I tillegg er det også mulighet for at biodiesel produsert med dette anlegget kan forsyne deler av UMBs bilpark med biodrivstoff. Prosjektet foregår i samarbeid med professor Jorge Marchetti som hovedveileder. Spesielt med dette anlegget er at man går bort fra den konvensjonelle produksjonsmetoden som bruker rapsolje direkte fra jordbruket. Mange diskuterer miljøvennligheten til biodiesel, om det fører til større hogst av skog for dyrking av matjord og om produksjonen av biodiesel stjeler råvarer som brukes i matvareproduksjonen. Det er nettopp dette studentene vil unngå ved å bruke avfallsolje som råvare. De vil bruke olje som ellers hadde blitt kastet, enten som spesialavfall, eller i kloakken.

Når avfallsoljen ender opp i kloakken, fører dette til tette rør og kan i verste fall føre til oversvømmelse. Forskjellige typer avfallsoljer fra ulike kilder blir undersøkt og kartlagt av studentene. I tillegg gjøres grundig lab-testing av ulike typer katalysatorer, som er en av de viktigste komponentene i produksjonen av biodiesel. Studentene ser på biodiesel som et stort steg mot klimanøytralitet og mener det nærmest ses på som ideelt fremfor fossilt brensel. Studentene ved UMB har et godt samarbeid med det lokale næringslivet i Follo.

Vannturbinselskapet Deep River (Drøbak) er aktivt involvert i studentprosjektet og fungerer som blant annet som mentorer. Deep River inkluderer også studentene i deres virksomhet, som er utvikling av vannturbiner for elver. Deep River har også ansatt studenter i deltidsstillinger. Deres samarbeid med studentene har resultert i at UMBio vant Innovasjons Norges pris for «beste samarbeid med næringslivet». I tillegg til det lokale næringslivet jobbes det hele tiden med å finne større samarbeidspartnere som er interessert i å jobbe med utvikling av teknologi sammen med studenter.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår