Landets mest moderne fjernvarmeanlegg åpnet

 
Landets mest moderne fjernvarmeanlegg åpnetBildet: Rygge-ordfører Inger Lise Skartlien og Mosse-ordfører Tage Pettersen ble imponert da konserndirektør for Vindkraft, teknologier og strategi i Statkraft Steinar Bysveen foretok den offisielle åpningen av varmesentralen i flishallen. Foto: Odd Borgestrand.
240 millioner kroner er investert Statkrafts nye fjernvarmeanlegg for Moss-Rygge. Under den offisielle innvielsen fredag slo konsernsjef Steinar Bysveen fast at anlegget framstår som et av landets mest moderne fjernvarmeanlegg.

Av Odd Borgestrand

Konsernsjef Steinar Bysveen sto selv for den offisielle åpningen ved å vise hvordan en grabb henter opp seks kubikk med flis og overfører den fra flishallen og inn til kjelene.
Selve varmesentralen sto ferdig før jul i fjor, og flere større kunder kobles til nå. Siste, tekniske utfordring i utbyggingsprosjektet var å krysse Mosseelva med fjernvarmerørene.

Fjernvarmerørene ble utstyrt med tunge lodd og senket ned i elva. Ordførerne i Rygge og Moss, Inger Lise Skartlien og  Tage Pettersen var begge tilstede under den offisielle åpningen , og var tydelig på at de satte pris på et konstruktivt og viktig samarbeid med Statkraft.

– Rygge og Moss har vist hvordan offensive klimamål kan nås gjennom dette samarbeidet, mente konsernsjef Bysveen. Han takket samtlige aktører i prosjektet for grundig gjennomført arbeid. Totalt er det lagt ned 80.000 arbeidstider ved den nye varmesentralen.

– Det nye fjernvarmeanlegget er plassert på Årvoll industriområde i Rygge, og med dette anlegget er de to kommunene Moss og Rygge allerede koblet sammen gjennom det nye hovedfjernvarmenettet. Dermed er Statkraft kommet den offisielle kommunesammenslåingen i forkjøpet, slo oppdragsleder i Statkraft, May Toril Moen, fast i sin tale under åpningen.

Et fjernvarmenett på 10 kilometer inkludert Moss sentrum – Høyda i Rygge og med Jeløya og Mosseporten er på det nærmeste fullført. Selve varmesentralen er biobrenselbasert med en 5 MW biokjel og røykgasskondensator som fyres med skogsavfall og skogsflis. I tillegg inneholder varmesentralen to stk 8 MW gasskjeler for topp- og reservelast.

I disse dager kobles to nye, store kunder til anlegget. Både Malakoff videregående skole og Verket skole har valgt fjernvarme som oppvarmingsløsning, i konkurranse med andre løsninger. Til sammen er det ved åpningen inngått kundeavtaler for om lag 11 GWh. Kapasiteten vil bli på totalt 18 GWh.  Det betyr 60 millioner kilowattimer varme i året fra anlegget, noe som igjen medfører en reduksjon i klimautslipp med 8.000 tonn i året. Dette tilsvarer utslippene fra 3.000 personbiler. Med fjernvarme kan olje byttes ut med fornybar energi, ble det slått fast under åpningen på fredag.

Den siste milepælen på utbyggingssiden var den 110 meter lange kryssingen av Mosseelva, hvor fjernvarmerørene er nedgravd. Arbeidet innebar boring og sprengning av ca. 60 prosent av grøften under vann. Tidligere i prosjektet er Mossekanalen krysset med styrt boring på 2 x 180 m, utført av Olimb Anlegg, og det er lagt 330 meter fjernvarmerør gjennom et våtmarksområde ved Øreåsen, utført av Park og Anlegg.
 

Foto: Odd Borgestrand

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår