Legionella-varsku

 
Legionella-varskuIllustrasjonsbilde / Shutterstock
Sommeren er på hell og i disse dager inntar barn og unge skolene rundt om i landet. - Etter at en skole har stått ubrukt det meste av sommeren er det viktig å sikre at vannrørene er fri for Legionella, sier fagsjef Anders Bekkelund i NorKjemi.

Mange bygg står tomme i sommerferien, og det blir heller ikke brukt vann. En rekke bakterier trives i stillestående vann. Når vannet tas i bruk på sensommeren vil bakteriene kunne følge med vannstrømmen ut av vasker og dusjer.

Bakterien Legionella kan smitte brukerne dersom de puster inn små vanndråper (aerosoler), som oftest fra dusjer. Legionellasmitte kan i verste fall føre til en alvorlig lungebetennelse kalt legionærsykdom. Det er derfor lovpålagt å utføre legionellaforebyggende tiltak for å hindre slik smittespredning.

Det finnes forskjellige måter å behandle dusjer før de tas i tas bruk etter sommeren. Det enkleste vil for de fleste være gjennomspyling med varmtvann, helst over 70 grader. I tillegg bør man skru ned dusjslanger – og hoder og rengjøre dem for deretter å legge dem i vann tilsatt litt klorin for desinfeksjon. I enkelte tilfeller er ikke dette tilstrekkelig, og man må vurdere å benytte andre fremgangsmåter. Da kan det bli aktuelt å benytte kjemikalier for å rense hele rørnettet. I så fall er det viktig at både varmt- og kaldtvannssiden blir behandlet og at det benyttes et kjemikalie som både fjerner belegg og virker desinfiserende.

– Det er viktig å være klar over at det er krav om at vannfordelingsnett i nye bygg skal rengjøres og desinfiseres. Vannet har ofte vært tilkoblet i lang tid før noen tar byggene i bruk. Dermed har bakteriene hatt god tid på å etablere seg. Bare i Oslo kommune åpnes seks nye skoler denne høsten, så dette er en aktuell problemstilling, påpeker Bekkelund.

– Samtidig må en være klar over at legionellaforebygging ikke er et engangstiltak, men må bestå av rutiner for forebygging og ettersyn gjennom hele året. Slike tiltak er godt beskrevet i Vannrapport 123, som er Folkehelseinstituttets veileder for legionellakontroll, avslutter Anders Bekkelund.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår