Lenge før VA-Norge samles til et rike

 
Lenge før VA-Norge samles til et rikeBildet: Stortingsrepresentant Per Sandberg ønsker seg et innenriksdepartement som tar hånd om all infrastruktur og en kommunestruktur som ender opp i maksimum 120 kommuner med sterke fagmiljøer. (Foto: Odd Borgestrand)
– Ansvaret for norsk vann og avløp pulverisert, slik bransjen selv påpeker. Vi må finne fram til systemer og strukturer der vi kan få plassert ansvaret.

Av Odd Borgestrand

- Det er en massiv utfordring. Mitt svar på er opprettelse av et innenriksdepartement som tar hånd om all infrastruktur og en kommunestruktur som ender opp i maksimum 120 kommuner med sterke fagmiljøer. Tvangssammenslutning av kommunene er eneste farbare vei.
Det var fasiten til første nestleder i Fremskrittspartiet, Per Sandberg, da han ble utfordret til å komme med sine tanker om «VA-Norge i et rike» under Arctic Entrepreneur som nå pågår på Gardermoen.

Norsk vannbransje må i dag forholde seg til over 40 ulike lover og 100 forskrifter.  I tillegg til departementer og direktorater er også fylkesmenn, fylkeskommuner og kommuner inne i bildet.
– Vann og avløp fortjener en høyere status. Politikere må tvinges til å gå inn i utfordringene med infrastrukturen. Det er dessverre slik at politikere lider av beslutningsvegring på grunn av et byråkrati som legger premissene, og som bruker lang tid på alle prosesser.

Nestlederen som snakker
Sandberg understreket at han under konferansen som samlet nesten 2000 deltakere denne uka snakket som første nestleder i FrP.
– Regjeringen har ikke sagt at den ønsker en sektorlov eller et departement for infrastruktur. Jeg mener imidlertid det er på høy tid. Allerede i 2003 foreslo en gruppe stortingsrepresentanter å sette i gang tiltak for å bedre infrastrukturen innen drikkevannsforsyning og avløp. Ingenting er skjedd så langt, sa Sandberg, som uttrykte frustrasjon over at ting tar lengre og lengre tid i norsk byråkrati.

– Hovedutfordringen er mangel på politisk vilje. Det er flere meter vann og avløp enn vei i Norge i dag.
Vei og jernbane har fått mye oppmerksomhet, mens vann- og avløp fortsatt sliter med oppmerksomhet. Alle vet at det ligger enorme summer i vann- og avløp, og med et forfall på fem prosent i året er det dårlig økonomi ikke å ta fatt på det store etterslepet i ledningsnettet. Nå har vi godt vann i gamle rør, slo Sandberg fast.

Overordnet sektorlov
Sandberg tror Regjering og Storting vil bli med på en overordnet sektorlov. Den vil komme sammen med den store kommunereformen, mente han.
– Vi trenger større fagmiljøer innen teknisk sektor, men debatten handler om identitet og antall ordførere.  Vår tilhørighet har ingenting med kommunegrensene å gjøre, - derfor må vi få orden på Norgeskartet og fjerne noen unødvendige og hemmende grenser. Da kan også VA-Norge bli sterkere, var Sandbergs påstand. Sandberg antydet også at Samferdselsdepartementet ville være aktuelt som overordnet departement i VA-spørsmål.

Direktør i Norsk Vann, Toril Hofshagen, fulgte Sandbergs innlegg med stor interesse.  
– Det viktigste som er skjedd er at vi fikk Storting og Regjering med på å etablere et lovutvalg. Det er to punkter i mandatet til dette utvalget som handler om sektorlov.  Denne vil avklare hvor langt kommunenes ansvar går for levering av VA-tjenester og hvor langt innbyggernes rettigheter og plikter går. Dagens lov regulerer ikke ansvarsbestemmelsene. Dette må vi få plass i tillegg til at vi må få revidert gebyrregelverket. Vi har behov for å finansiere de kostnadene som ikke er direkte knyttet til transport i våre rør, sier Hofshagen.
Hun er også tydelig på behovet for å modernisere dagens regelverk fra 1974. Lovutvalget skal avslutte sitt arbeid innen desember i år.  Utvalget er spesielt opptatt av ansvar og finansiering.

Utålmodig
– Vi har vært utålmodig de siste 10 årene, men nå er vi glad for en voksende politisk erkjennelse for de behov vår bransje har, sier Toril Hofshagen til VVS aktuelt.
Norsk Vann håper regelverksendringene blir en realitet i 2016. Med en helhetlig sektorlov håper vi å nå vårt mål om å få ett departement med overordnet ansvar, som igjen kan sikre en god koordinering med øvrige departementer som eventuelt også skal ha et ansvar. Norsk Vann har foreløpig ikke tatt stilling til hvilket departement som bør være overordnet, men slik det ligger an i dag er Klima- og Miljødepartementet det mest nærliggende departementet for håndtering av norske vann- og avløpstjenester, sier Hofshagen.

– Politikerne er våkne for våre behov, og vi er glad for hver eneste politiker, på tvers av partigrensene, som ønsker å bli kjent med våre interesser og spesielle behov for å finne de beste løsningene for norsk infrastruktur, sier Hofshagen, som er glad det er etablert en egen vanngruppe på Stortinget, med rundt 20 representanter fra de ulike partiene.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår