Lysning for solenergi

 
Lysning for solenergiBildet: Andreas Myhre, leder kraftforvaltning i LOS Energy til venstre og Anders Gaudestad, adm dir i LOS AS bak til høyre. (Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien)
Prisen på solceller har stupt de siste årene og forventes å falle videre. Forbered deg på å en fremtid med solceller, gjerne innebygget i takstein.

- Solcelleteknologien har tatt kvantesprang samtidig som prisen på solceller er redusert til en brøkdel. Kombinasjonen gjør at solenergi er i ferd med å bli lønnsomt også i Norge, sier Morten Meier i Sun-Net. Gründeren har spesialisert seg på solenergi og leder selskapet som blant annet markedsfører og selger solceller innebygget i takstein.
- At solenergi ikke kan bli lønnsomt i Norge, er en myte. I Sør-Norge er det like mye sol som i Sør-Tyskland, sier Meier. Tyskland er en stormakt på utnyttelse av solceller.

Strømmen er for billig
Når solenergi ikke har tatt av i Norge, skyldes det ifølge Meier at strømmen er så billig.
- Solcellene har vært for dyre til settes i produksjon i Norge, hvor strømprisene er lave. I Tyskland, Danmark og Sverige har lønnsomheten vært bedre på grunn av høyere strømpriser, sier Meier.

Kraftforvalter Andreas Myhre i LOS Energy har også tro på at solenergi vil bre om seg i Norge, men at det kan ta tid.
- Solenergi er i dag ikke konkurransedyktig, så vi er avhengig av endringer i markedet før vi ser solpaneler i stort omfang i Norge. Endringene kan være lavere priser på solpanelet, kanskje som følge av ny teknologi – eller subsidier og andre tilskuddsordninger, sier Myhre.

Kombinasjon i fremtiden
De siste årene har imidlertid solcelleteknologien blitt veldig mye rimeligere. Så rimelig at vi nærmer oss punktet der solenergi blir lønnsomt også her i landet. Det er ventet et fortsatt prisfall og utvikling av nye teknologier gir enda bedre utnyttelse.
- Fremtiden ligger i en kombinasjon av solceller og batteri, som gjør det mulig å magasinere solcelleenergien. Denne kombinasjonen er viktig for at teknologien skal bli et kommersielt produkt, sier Morten Meier.

Tilskuddsordninger
Investeringer i solceller i Norge tilbakebetales i dag i løpet av rundt 20 år. Da er det tatt utgangspunktet i en pris på mellom 80 øre og 1 krone per kilowattime. Meier håper staten innføre ordninger og rammebetingelser for bedrifter og privatpersoner som ønsker å satse på solenergi. I dag subsidieres solceller med et tilskudd på 10.000 kroner fra Enova for private. I tillegg får man dekket et visst beløp i forhold til størrelsen på anlegget.

- Endringen kan føre til at folk er villig til å betale litt ekstra for solenergi, i beste fall for å bidra til utfasing av kullkraft, i verste fall kun for å vise fram det kule nye hjemmet med integrert solteknologi, sier Andreas Myhre. Han mener utvikling i nettleien er vesentlig for solenergiens utbredelse.
- Om nettleien fortsetter å øke i pris, som den har gjort de siste årene, kan batterilagring av solenergi gjøre det lønnsomt for kunder å frikoble seg helt fra strømnettet. Det kan bli det store vendepunktet for solenergi i Norge, sier Myhre.

Sun-Net har lansert sine taksteiner med innebygde solceller i Norge, men kun som et prøveprosjekt. I 2016 håper selskapet at alt er klart for lansering.
- Selv om solcellepaneler er blitt enklere å montere, er nye integrerte løsninger, som  solcelletakstein, et bedre estetisk alternativ. Vi har veldig tro på det, sier Meier. 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår