Massivtre overbeviste

 
Massivtre overbevisteMålt i kubikk er Studentbyen Moholt 50/50 i Trondheim Europas største massivtreprosjekt. Foto: MHD Arkitekter
Vanlig gips og bindingsverk kommer mye dårligere ut enn massivtre i vanntest

Av Mona Sprenger

På Nordisk Vattenskadeseminar fortalte Mycoteams fagsjef Johan Mattsson om svært gode resultater fra en test med massivtre.

– Vi senket massivtre ned i vann og hengte det deretter opp til uttørking i tre måneder. Det samme gjorde vi med gips og bindingsverk, og resultatene viste at massivtre kom forbausede bra ut av testen i forhold til blant annet muggvekst, sier Mattsson.

Forsker videre
Byggeindustriens bruk av såkalte krysslaminerte trekonstruksjoner (CLT) har hatt en hurtig vekst både i Norge og globalt. Massivtreelementer er trematerialer i ulike dimensjoner som er lagt ved siden av hverandre eller i kryss lagvis og sammenføyd.

– Siden uttørkning av tre ofte tar lang tid, skulle man kanskje trodd at massivtre i utgangspunktet har dårlige forutsetninger ved vannskader. Det viste seg å ikke være tilfelle. Problemene var større for tilstøtende materialer, forteller Mattsson.

At gips og vanlig bindingsverk kom dårlig ut av testen bekymrer.

– De moderne og tette husene som blir bygd på denne måten er krevende å undersøke på en ordentlig måte. Det er umulig å undersøke bygningskonstruksjonen uten å ødelegge dampsperrene.

Behov for mer kunnskap
Etterspørselen etter massivtre til norske bygg kan nøkternt vurdert bli tre ganger så stor mot 2024. Det fremgår av rapporten «Markedsanalyse av massivtremarkedet i Norge 2017-2024.» Årsaken er at massivtre er raskere å bygge med, samt at det er mer bærekraftig og miljøvennlig sammenlignet med betong.

De siste årene har det stadig vekk vært oppslag om byggverk som skal bli verdens høyeste trehus i massivtre og Johan Mattsson opplever at det er et stort behov for mer kunnskap om masssivtres egenskaper.

– Massivhus utbyggingen går mye raskere enn kunnskapsutviklingen. Hva skjer for eksempel med et massivhus på åtte etasjer ved en sprinkellekkasje. Hva hender når vannet spruter ut med høyt trykk, spør fagsjefen, som forteller at Mycoteam nå er involvert i et nytt forskningsprosjekt som jobber med denne problematikken.

– Det er først etter en stund man kan få kartlagt risikoelementene ved nye materialer og metoder. Vi bygger nå første generasjonshus og det er først ved andre generasjon at vi vil ha mer oversikt over dette.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår