Med horisontalboring «på hjernen»

 
Med  horisontalboring «på hjernen»Bildet: Fjellgrøfter sprenges, der det er greit. Der det ikke er greit, legges rør i horisontalboret trasé.
Sande kommune har i mange år vært aktiv bruker av gravefrie metoder (NoDig), for sitt vann- og avløpssystem.

Av Arve Hansen, VA teknikk

- Når vi tar med samtlige metoder, og inkluderer det private vannverket i kommunen, har vi pr. i dag 1,4 meter NoDig pr. innbygger, sier VA-avdelingens Øystein Bjørløw.

Nå har Sande kommunes VA-avdeling fått «horisontalboring på hjernen», og Bjørløw er stolt av denne metoden.

Horisontalboring i fjell
Nå pågår et prosjekt på Galleberg, hvor det skal anlegges en ny gang- og sykkelvei nær boliger. Det er helt avgjørende å legge med en overvannsledning i det kuperte landskapet i tillegg til kabler. Fjell i traséen gir utfordringer med boring, sprengning og rystelser, spesielt når man jobber ved en trafikkert skolevei og med boliger i rimelig nærhet.

Derfor stoppet man sprengningsarbeidene og forserte i stedet de vanskelige 120 meterne med horisontalboring i fjell. I dette tilfellet ønsket man å bore i kurvatur. Holland Boring AS har utført jobben med AT-boring («All terrain»-boring). Dette er en videreutvikling av tradisjonell styrt boring.
– Ved AT- boring benytter vi doble borstenger, som er en patentbeskyttet løsning. Den indre borstangen roterer en luftdrevet senkeborhammer, og den ytre borstangen benyttes til å styre med, forklarer daglig leder i Holland Boring AS, Anders Hoven Dahlman.
Borkrona er montert med en liten vinkel i forhold til resten av borstanga, som muliggjør styring i kurvatur langs hovedveien med en radius på ca. 200 meter. DN160 PE-rør ble trukket inn med rulleborkrone, for å fjerne urenheter i fjellhullet. Med tilrigging, høydeutsetting, boring og rørlegging i løpet av ei drøy arbeidsuke, må det kunne kalles en rask og effektiv NoDig-utførelse i «trangt farvann».

NoDig egner seg godt også i landlige omgivelser
Sande er blitt en av landets fremste NoDig kommuner. Det er kort avstand og god kommunikasjon til Drammen, Oslo og resten av Vestfold. Kommunen har ca. 9.000 innbyggere. Sande-naturen kan karakteriseres med vakkert kulturlandskap, en flott kyst, sjø og flotte skogområder. I de lavereliggende områdene består grunnen av relativt homogen leire, mens man i åssidene har innslag av fjell. Fra 1999/2000 har kommunens VA-avdeling vært aktive med retningsstyrt boring i løsmasser. I de sentrale deler av kommunen er det flatt, og leir-grunn egner seg godt til boring. Man skal ikke grave særlig dypt, før grøftegraving blir dyrt. Når det først bores, kan man gjerne bore dypt. Dette har resultert i nedleggelse av 15 avløpspumpestasjoner, og selvfølgelig mange drifts-kroner spart.

1,4 NoDig-meter pr. innbygger
De siste 15 år er det blitt utført over 40 delprosjekt med horisontalboring i løsmasser for både vann- og avløpsledninger. I tillegg har kommunen benyttet PErør-innføring i vannledninger, strømperenovering i avløp og noen delprosjekt med fjellboring. Frem til i dag er det utført totalt 12.650 NoDig-meter. Med 9.036 innbyggere, blir dette faktisk 1,4 NoDig-meter pr. innbygger.
Svein J. Pettersen og Øystein Bjørløw ved kommunens VA-avdeling tenker alltid NoDig først, når nye VA-ledninger skal fram, eller gamle rør fornyes. Derfor har man allerede planer for nærmere 1 km med boring i fjell og løsmasser foran seg de nærmeste uker og måneder. 

– Så hvis ikke folketallet stiger altfor raskt, vil vi nok passere 1,5 NoDig-meter pr. innbygger, avslutter de to vannbransje-entusiastene i Sande kommune.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår