Mer Enova-støtte til boligeiere

 
Mer Enova-støtte til boligeiereBildet: Markedsdirektør Audhild Kvam i Enova var stolt over å presentere nyheten om økt støtte til boligeiere som oppgraderer sine boliger til dagens energistandard. (Foto: Odd Borgestrand)
Dagens gladnyhet til alle boligeiere er at Enova bidrar med en del av omkostningene, dersom du oppgraderer boligen din til dagens energistandard.

Av Odd Borgestrand

Hensikten er å få flere boligeiere til å foreta oppgradering av sine boliger for å få ned energiforbruket, opplyser markedsdirektør Audhild Kvam i Enova til VVS aktuelt. Årlig investerer boligeiere for drøyt 60 milliarder kroner i oppgradering.

Totalt har Enova 250 millioner kroner i potten i første omgang, men olje- og energiminister Tord Lien understreket i dag at Enova her har et virkemiddel som ikke skal stoppe opp om det skulle bli behov for mer penger i potten. Ordningen vil gjelde for boliger bygget før 1997, og forutsetter at boligeier benytter godkjent håndverker og at alle kostnader blir dokumentert. Dugnad eller arbeid uten kvittering blir dermed ikke godkjent. 

Enova ønsker å forenkle sine støtteordninger. For det første blir støtte til oppgradering av bygningskroppen en del av Enovatilskuddet. Det betyr at boligeiere vil få tilskudd etter at tiltaket er gjennomført. Dermed sllipper man å gå gjennom en krevende søknadsprosess på forhånd. For det andre åpner Enova for at flere oppgraderingsprosjekter kan få støtte. Mens man tidligere måtte oppgradere til passivhus- eller lavenerginivå for å få støtte, er det nå nok å oppgradere til dagens energistandard, understreker markedsdirektør Audhild Kvam.

100.000 i støtte
Huseiere som har gjennomført en oppgradering til dagens energistandard i løpet av de siste 18 månedene, kan ha rett til hele 100.000 kroner. De som er enda mer ambisiøse og oppgraderer til lavenerginivå eller passivhusnivå, kan få henholdsvis 125.000 kroner og 150.000 kroner i tilskudd. Målet med endringene er å få flere boligrehabiliteringer til å inkludere energioppgradering.
– Vi ser at mange kunne gjøre mer når de rehabiliterer boligen sin. Det er uheldig at de ikke griper sjansen, siden det da kanskje er 40 år til neste gang de har den samme muligheten, sier Kvam.
Det er verd å merke seg at boligeiere som faser ut oljefyren kan få inntil 40.000 kroner i ekstra støtte, og ytterligere 4.000 kroner dersom det installeres varmestyring i boligen.

Større investeringer
Til tross for at det nå blir enklere å få støtte, er Kvam tydelig på at en slik oppgradering vil kreve en større investering.
– Målgruppen er de som uansett har planer om å gjøre omfattende grep med bygningskroppen. Støtten fra Enova dekker deler av merkostnadene det innebærer å kombinere rehabiliteringen med en helhetlig energioppgradering, forklarte Kvam på en pressekonferanse i Trondheim i formiddag. Enova anbefaler å begynne med å få en energirådgiver til å energimerke boligen din og utarbeide en tiltaksplan. Denne energiplanen gir en oversikt over hva en boligeier kan gjøre for at boligen skal bruke mindre energi. Energiplanen danner også grunnlag for å beregne hvilket nivå energioppgraderingen vil være på, og hvor stort tilskudd man kan forvente.

Etter at oppgraderingen er gjennomført, vil energirådgiveren rapportere forbedringene i boligens energitilstand til Enova. Enovatilskuddet åpner for støtte også til selve energirådgivningen. Det er altså mulig å kombinere støtten til oppgradering av selve bygningen med andre tiltak i Enovatilskuddet.

Markedsendring
Den nye støtteordningen åpner ikke for økonomisk støtte til isolering og bytting av vinduer når det gjøres som enkelttiltak. De som fornyer sin bolig bør uansett velge mer energieffektive vindu når de gamle må byttes, og etterisolere og vindtette om man likevel skal gjøre noe med kledningen.
– Vår støtte vil forhåpentligvis motivere flere til å gjennomføre oppgraderingen som et helhetlig prosjekt. Da tror vi også sluttresultatet blir bedre. Samtidig som vi reduserer kostnadene for de som går foran, vil slike prosjekter være interessante for byggemesterbedriftene og bidra til læring og kunnskap i bransjen. Vi mener dette i sum vil bidra til at markedsutviklingen går raskere, sier Kvam til slutt.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår