Midgardsormen avdekket feil og mangler

 
Midgardsormen avdekket feil og manglerBildet: Fra Bjørvika fjelltunnel (Foto: Odd Borgestrand)
- Det er ingen grunn til å sykmelde Oslos nye avløpsnett Midgardsormen, men testen som ble gjennomført denne uka viser at tilstanden på enkelte tilknytningsledninger ikke holder vann. Det må gjøres tiltak både på private og offentlige ledninger for å stå imot store vannmengder.

Av Odd Borgestrand

Det sier prosjektleder for det store Midgardsormen-prosjektet, Jan Kopperstad til VVS aktuelt. De nye underjordiske tunellen som utgjør Midgardsormen er kvalitetssikret og er hundre prosent tett, forsikrer Kopperstad. Han kan dermed berolige samtlige entreprenørselskaper som har vært delaktig i realiseringen av landets største miljøprosjekt innen vannbransjen.
Denne uken testet Oslo VAV byens nye avløpsnett, Midgardsormen, som ble fylt med 80 millioner liter vann nettopp for å sjekke om tilknytningene til eiendommen var som de skulle være.

– Vi har dessverre fått en bekreftelse på at alt ikke er som det bør og må være, sier Kopperstad videre.  Det blir imidlertid helt feil når blant annet NRK Østlandssendingen slår fast at anlegget ikke tålte testen siden underganger mellom blant annet Oslo City og Oslo S fikk innlekking av kloakk. Selve anlegget er det altså ikke noe feil ved, understreker prosjektleder Kopperstad.
– Vi visste at det under oppfylling av Midgardsormen var en viss risiko for at vannstrømmen kunne snu i avløpsrør som ikke tilfredsstiller de krav kommunen har satt i sitt såkalte Sanitærreglement. Dermed kunne avløpsvann trenge inn i kjellere og infrastruktur som ligger lavere enn det angitte nivået i dette reglementet. Denne gangen var oppfyllingen planlagt, og vi ønsket å gi grunneiere og anleggseiere en god mulighet til å avdekke feilkoblinger i sitt avløpsledningsnett, sier han.

- Under testen ble Midgardsormen fyllt opp med avløpsvann tilsvarende halvannen meter høyere enn normalt sjønivå. I følge det omtalte sanitærreglementet for Oslo skal lavest beliggende avløpsåpning i form av vannlås eller sluk ligge minst 2,65 meter over normalt sjønivå. Vi sjekket en rekke eiendommer i det aktuelle området der Midgardsormen er bygget, men advarte likevel mot mulig vanninntrenging i kjellere for å være på den sikre siden. Noen av eiendommene som ble berørt kan også ha knyttet seg til ledningsnettet uten at det er godkjent. Oslo VAV sendte derfor ut advarsel spesielt rettet mot denne gruppen, sier Kopperstad.

– Etter oppstart av Midgardsormen kan anlegget i perioder bli fylt opp med vann. Grunneiere og anleggseiere som opplevde å få vanninntrenging under testingen, må derfor iverksette nødvendige tiltak for å hindre gjentagelse av en vanninntrenging. Det gjelder også eiendommer som Oslo kommune selv er ansvarlig for, sier Kopperstad til VVS aktuelt.
Han minner også om at Oslo VAV i god tid før testen ble gjennomført anbefalte grunneiere og anleggseiere i området Gamlebyen, Bjørvika, Grønland og Akerselva mellom Vaterland og Kuba om å overvåke egne kjellere og anlegg under testperioden for å minske konsekvensene ved en eventuell vanninntrenging. Tiltak for å begrense skadeomfanget er hver enkelt grunneiers og anleggseiers praktiske og økonomiske ansvar, het det i annonsen som ble publisert en uke før testen.

Bjørvika-området dekkes ikke av de to store tunnelanleggene som leder avløpsvann til Vestfjorden Avløpsselskap (VEAS) og Bekkelaget renseanlegg (BRA) som ble etablert i årene 1970-80, og oppgraderingsbehovet på infrastruktur og avløpshåndtering tilpasset den omfattende utbyggingen er i dag presserende. Midgardsormen vil med stor kapasitet og driftssikkerhet representere en permanent løsning for den nye bydelen. I tillegg vil fjerning av pumpestasjoner og etablering av et avløpssystem basert på selvfall, sikre driftsstabilitet og redusere driftskostnader.

Midgardsormen vil nærmest eliminere disse utslippene. I prosjektet etableres et nytt oppsamlingssystem for avløpsvann. Anlegget vil bestå av dyptliggende hovedledninger som samler opp avløpsvannet, fører det til Gamlebyen og videre i en 2 kilometer lang tilløpstunnel til Bekkelaget renseanlegg. Fra fjelltunnelen pumpes avløpsvannet opp til Bekkelaget renseanlegg for behandling. I perioder hvor vannmengdene i Midgardsormen blir så store at renseanlegget ikke klarer å håndtere dem, vil avløpsvannet føres via et silanlegg og overløp til en ny utslippstunnel med utløp på 50 meters dyp i Bekkelagsbassenget.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår