Nå kan solcellepaneler bli mye rimeligere

 
Nå kan solcellepaneler bli mye rimeligereSolcellepaneler kan bli atskillig rimeligere å kjøpe inn dersom forskerne ved NTNU i Trondheim har suksess i arbeidet. (Foto: Shutterstock)
Forskere på NTNU jobber nå med å gjøre solcellepaneler atskillig billigere. Løsningen de jobber med er å erstatte kostbar ren silisium med uren silisium.

Arbeidet som stipendiat Fredrik Martinsen og professor Ursula Gibson nå gjør kan revolusjonere solcellemarkedet.

– Vi bruker mindre og billigere råvarer, vi har færre prosessledd og langt mindre energibruk i produksjonen fram til de ferdige solcellene. Dessuten bruker vi uren silisum, forteller de to til gemini.no.

90 prosent reduksjon

– Med vår metode blir silisiumet selvrensende. Rensingen av silisium blir en del av prosessen med smelting og størkning. Det betyr at en sparer energi og flere prosesser, sier Gibson.

Metoden deres, som nylig har blitt publisert i Scientific Reports, reduserer bruken av silisium med hele 90 prosent sammenliknet med i dag. I tillegg ligger energiforbruket i produksjonsprosessen på kun en tredjedel av den trasjonelle produksjonen.

Urettferdig

Professor Ursula Gibson har i flere år arbeidet med å finne rimeligere metoder for å fremstille solceller, slik at de kan brukes i større skala.

Effekten er foreløpig ikke god nok. Dagens solcellepanel, som er hyllevare i butikkene, har en effekt på rundt 18 prosent. Prototypen som NTNU-forskerne har utviklet har foreløpig kun kommet opp i 3,6 prosent. Gemini.no forteller at private investorer så langt ikke akkurat står i kø, men Gibson og Martinsen har likevel stor tro på potensialet i denne produksjonsmetoden.

– Dette er de aller første solcellene som er produsert med uren silisium. Da er det ikke så rart at effekten foreløpig ikke er så høy. Det er litt urettferdig å sammenlikne med konvensjonell produksjon, som har hatt 40 år på seg til å optimalisere alle ledd, sier Martinsen.

– Vi har hatt en bratt læringskurve, og alle ledd i prosessen er ikke ferdig utviklet. Men utgangspunktet er godt, og vi er de første som har vist at en kan lage solceller på denne måten, sier stipendiaten til gemini.no.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår