Ny rapport gir BIR håp om mer forbrenning

 
Ny rapport gir BIR håp om mer forbrenningBildet: BIR sitt anlegg i Rådalen (Foto: BIR)
Rapporten som Thema Consulting Group nylig har utført for Avfall Norge viser at klimagevinsten er stor om man forbrenner avfallet i Norge, fremfor å kjøre det til anlegg i Sverige.
72,5 prosent av avfallet som blir levert til Bergensområdets interkommunale renovasjonsselskap (BIR) sitt anlegg i Rådalen, blir energiutnyttet, enten som damp til fjernvarme, elektrisk energi eller internt på anlegget, skriver Bergensavisen.

Målene for norsk avfallspolitikk følger strategien i EUs rammedirektiv, og kan skisseres i tre punkt: Veksten i avfallsmengden skal være lavere enn veksten i økonomien. Denne målsettingen er ikke oppnådd. Materialgjenvinning og energiutnyttelse sees under ett i norske målsettinger. Målet om 80 prosent gjenvinning var overoppfylt i 2011. Men norske myndigheter har ikke definert et eget mål for hvor stor andel av avfallet som skal material gjenvinnes. Farlig avfall skal tas forsvarlig hånd om. Slikt avfall skal enten gå til gjenvinning eller være sikret tilstrekkelig nasjonal behandlingskapasitet. Samtidig skal vi redusere mengden farlig avfall som oppstår.

For å realisere disse målene har norske myndigheter gjennomført flere endringer i rammebetingelsene, blant annet endret forurensningsloven i 2004, innført forbud mot deponering av nedbrytbart avfall i 2009 og fjernet forbrenningsavgiften fra 2010. Miljøgevinsten blir større dersom restavfall utnyttes til energi i Norge fremfor å sendes til Sverige for behandling, viser Thema-rapporten.

BIR  en foregangsbedrift
I BIR blir alt husholdningsavfall fra Bergen og de åtte andre eierkommunene sendt til energianlegget i Rådalen, i tillegg til at anlegget også tar imot en del næringsavfall.
- Vi tar også imot en del husholdningsavfall fra andre enn våre eierkommuner. For oss er det viktig å få fylt opp den kapasiteten vi har, sier kommunikasjonssjef Mette Nygård Havre i BIR til BA.

Hun synes det er ekstra kjekt å se at rapporten viser at klimaet blir spart for store utslipp av CO2 dersom avfallet forbrennes lokalt. Fersk avfallsstatistikk fra anlegget i Rådalen viser at energiutnyttelsen ved anlegget var rekordhøy i fjor.
- 72,5 prosent av avfallet som blir levert til anlegget blir energiutnyttet, enten som damp til fjernvarme, elektrisk energi eller internt på anlegget, sier Havre.

- Restavfallet vårt kan bli til strøm og varme lokalt. Det viser at jo mer vi kan få inn lokalt, jo bedre er det også for lokalmiljøet, presiserer hun.
Hun mener rapporter viser at det er behov for å se helhetlig på politikken, og at man ser at fordelene kan bli større ved å håndtere avfall nasjonalt fremfor å frakte det med lastebiler til anlegg i Sverige.

Fra problem til ressurs
Fra i hovedsak å ha vært ansett som et problem, betraktes nå avfall mer som en ressurs eller råvare for energiproduksjon. Men konkurransen i avfallsmarkedet er samtidig blitt så hard at norsk avfallsbransje er bekymret, ifølge rapporten fra Avfall Norge.
Bransjen er bekymret for at selskaper som driver med energigjenvinning, ikke vil greie å møte overordnede mål samfunnet trekker opp for virksomheten.
comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår