Ny TEK: Ambisiøst - men realistisk

 
Ny TEK: Ambisiøst - men realistiskBildet: Daglig leder i Grønn Byggallianse, Katharina Th. Bramslev (Foto: Bjørn Laberg)
– Vi tror umiddelbart at forslaget er realistisk, forutsatt at vi kan regne med samme lave verdier for lys og teknisk utstyr som man kan legge inn i beregninger etter passivhusstandarden

Av Bjørn Laberg

Det sier daglig leder i Grønn Byggallianse, Katharina Th. Bramslev, til VVS aktuelt. Hun synes det er gledelig at det nå endelig kommer et konkret forslag til hvordan krav til passivhusnivå i TEK kan se ut.

– Regjeringens nye forslag til energikrav i byggteknisk forskrift er unektelig amisiøst. Det vil bety at alle nå skal bygge og totalrehabilitere til samme energinivå som våre mest ambisiøse medlemmer har fått til. Vi tror umiddelbart at forslaget er realistisk, forutsatt at vi kan regne med samme lave verdier for lys og teknisk utstyr som man kan legge inn i beregninger etter passivhusstandarden. Det har skjedd en enorm utvikling i teknologi og priser for passivhuskomponenter de siste par årene og mange har rukket å skaffe seg erfaring med å prosjektere og bygge til passivhusnivå, sier Bramslev

Hun tror det nå vil bli mer utfordrende å oppnå kravet for rehabiliteringer, enn for nybygg og at det derfor er avgjørende hvor omfattende en rehabilitering må være, for at kravet skal slå inn.
– Grønn Byggallianse ønsket seg levert energi som beregningspunkt, spesielt med tanke på eksisterende bygg. Da ville byggeier hatt mulighet til å oppnå kravet gjennom lokale energiforsyningsløsninger og, etter vår oppfatning, oppnådd samme miljøgevinst på en mer kostnadseffektiv måte. I et gammelt bygg er tekniske og bygningstekniske tiltak ofte krevende og kostbare. Faren nå er at en del byggeiere unngår å rehabilitere for å slippe unna strenge og kostbare TEK-krav, sier hun.

– Vi kommer tilbake med konkrete forslag på hvordan nye energiregler kan bidra til at bygg blir rehabilitert på en energieffektiv og kostnadseffektiv måte. Vi er imidlertid positive til at minimumskrav på bygningskroppen ikke er skjerpet i forhold til TEK10. Det vil gi byggeier mer fleksibilitet til å velge en miks av energieffektive løsninger i bygget som er tilpasset sitt prosjekt.
Ekstra isolasjon mot grunnen eller etterisolasjon av fasaden kan for eksempel være vanskelig for eksisterende bygg, sier Bramslev.

Hun understreker at Grønn Byggallianse er positive til at det nå åpnes for mer fleksible varmeløsninger.
– Vi tror at framtidens yrkesbygg vil ha meget lite oppvarmingsbehov og da er det viktig å kunne velge enkle oppvarmingsløsninger. Vi er også positive til at det blir et krav om å sette opp et reelt energibudsjett. Virkeligheten avviker ofte fra NS 3031 beregningene, noe som ofte kommer som en overraskelse når bygget er i drift, mener hun.

– Det er lettere å gjøre tiltak for å få ned den reelle energibruken når man tidlig er oppmerksom på alle energipostene og simulerer en reell driftssituasjon. Grønn Byggallianse og Norsk Eiendom skal ha et høringsmøte i mars og våre endelige tilbakemeldinger til departementet vil basere seg på innspill herfra, sier daglig leder i Grønn Byggallianse, Katharine Th. Bramslev avslutningsvis til VVS aktuelt.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår