Overlever vindmøllene

 
Overlever vindmølleneEspen Lie Dahl ute på feltarbeid på Smøla. Foto:privat
Med sine 68 vindturbiner er Smøla landets største vindmøllepark. Mange fryktet at vindmøllene skulle tære på havørnbestanden, men forskning viser at øyekommunen fortsatt ligger stabilt på en bestand på 50 havørnpar.

Gemini.no forteller at det er fem kilometers forskjell på liv og død på Smøla. Havørnbestanden som har holdt til mindre enn fem kilometer fra vindmølleparken har gått ned. Samtidig har resten av havørnbestanden økt så mye at den kompenserer for nedgangen nær vindmøllene.

 

Avstand avgjør

Det er forsker Espen Lie Dahl ved NTNU som gjennom sin doktorgrad som står bak forskningen på havørnbestanden og vindmøllene på Smøla. Han har testet hvilken effekt utbyggingen av Smøla vindpark har på den hekkende havørn-populasjonen.

– Vindkraft påvirker havørn, det er sikkert. Men alt har med avstand til turbinene å gjøre. Bor du langt nok unna, går det relativt bra, sier han til gemini.no

Innfødt

Espen Lie Dahl er oppvokst på Smøla, og har alltid hatt interesse for fugler, ikke minst havørn. Han visste om stort sett alle ørnereirene på øya allerede før han begynte å studere bestanden med vitenskapelige metoder – først gjennom masterstudiet i biologi ved NTNU, deretter doktorgradsarbeid.

– Da det ble bestemt at vindparken skulle etableres på Smøla, skjønte vi tidlig at havørn kom til å bli et viktig tema. Men vi manglet sikker kunnskap om arten, forteller forskeren.

DNA-prøver av havørnene har vært sentralt i Lie Dahls forskningsarbeid.

– DNA-profiler har vært essensielt. Vi begynte å samle DNA i 2006, og vi skjønte at det var mye vi ikke visste på forhånd. Biologien og leveområdene til arten var mye mer kompleks enn vi var klar over. Vi har fått ny og presis kunnskap gjennom DNA-profiler, forteller Espen Lie Dahl.

Besøkt alle reir

Hvert år har han besøkt alle reirene på Smøla, tatt blodprøver av ungene og samlet fjær fra voksne individer. Etter hvert er det bygd opp et DNA-kartotek over bestanden.

– Det betyr blant annet at når en havørn har kollidert med en turbin, sjekker vi DNA opp mot kartoteket for å se hvor den hadde sitt territorium, forklarer Dahl.

Og det å vite hvor avdøde bodde, er essensielt. Siden etableringen av vindparken for 12 år siden, viser forskningen at en tredjedel av voksne havørn som har dødd, har kollidert med de livsfarlige rotorbladene. Det utgjør 57 individer.

Mange kolliderer

Mange av dem som har lidd kollisjonsdøden, hadde sitt territorium innenfor en radius på fem kilometer fra vindturbinene. Det betyr at havørnbestanden innenfor 5-kilometersgrensen har gått ned etter etableringen av vindparken. Overlevelsesprosenten har sunket fra 96 til 94.

Men for Smøla-bestanden som helhet, har den holdt seg stabil på 50 havørn-par.

– Det betyr at de som bor utenfor 5-kilometersgrensen gjør det så bra at de bufrer opp for de som bor innenfor grensa og som opplever nedgang, sier Dahl til gemini.no.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår