Rørlekkasjer for 1,3 milliarder

 
Rørlekkasjer for 1,3 milliarderBildet: Prosjektingeniør Frode Berntzen i Olimb Rørfornying og Rørfornying Norge mener tusenvis av norske boliger er tikkende bomber når det gjelder rørenes tilstand. (Foto: Odd Borgestrand)
Det ble utbetalt 1,3 milliarder kroner som følge av lekkasjer på vannledninger i Norge i 2013. Det er KLP Skadeforsikring som kommer med disse tallene.

Av Odd Borgestrand

Prosjektingeniør Frode Berntzen i Olimb Rørfornying AS arbeider med denne problemstillingen daglig, og bekrefter overfor VVS aktuelt at både vannrør og avløpsrør fra den store byggeperioden på 60- og 70 tallet er spesielt utsatt.

- I denne perioden ble det benyttet galvaniserte rør og plastbelagte kobberør ble i stor utstrekning støpt inn i vegger og gulv. Når disse går lekk blir det store utfordringer både for huseier og forsikringsselskap, mener Berntzen. Byggeindustrien skriver at det er vannrørene fra 1960- og 70-tallet som nå springer lekk.

- Antallet vannskader øker betraktelig når rørsystem blir eldre enn 30 år, sier Lars Wiig i KLP Skadeforsikring til bladet.

Tikkende bomber

De største forsikringsutbetalingene kommer på vannsiden, men det er ikke bare vannledningene som er utsatt. Det gjelder i stor grad også avløpsledningene, mener Berntzen. Avløpsledninger i PVC og ABS-plast fra denne perioden har vist seg ikke å holde tett i det lange løp. Her er det en rekke boliger som er tikkende bomber også på avløpssiden. Olimb Rørfornying har allerede fornyet 1500 boenheter med denne typen rør og etterspørselen fra spesielt borettslag er nå voksende, bekrefter han.

Stor risiko

Svært mange rør i Norge er nå i risikosonen. I følge offentlig statistikk ble det reist 260 000 nye bygg på 1960-tallet, og 380 000 nye bygg på 70-tallet. Wiik nevner i intervjuet med Byggeindustrien det samme som Berntzen trekker fram, nemlig at det er ekstra utfordrende når rørene ligger skjult i vegger og gulv.

- Små lekkasjer i skjulte rør oppdages sjelden før skaden er blitt stor. Det blir ikke bedre av at lekkasjene også fører til fuktskader, som igjen medfører dårlig inneklima i en bolig, sier Wiik. Forsikringsselskapene dekker kostnader ved skader som følge av plutselig og uforutsett vannlekkasje fra bygningens rørsystem. Huseier har imidlertid et klart ansvar for å kontrollere og skifte ut rør og koblinger i sine bygg.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår