Sikkerhet og beredskap frem i lyset

 
Sikkerhet og beredskap frem i lysetBildet: Styremedlem i Rørinspeksjon Norge, ingeniør Ola Valved ved kommunalteknisk avdeling i Asker kommune, har tatt initiativ til prosjektet med fallmåling av avløpsrør, - ett av tre prosjekter for økt sikkerhet og beredskap initiert av RIN.
Rørinspeksjon Norge ønsker å bidra til økt nasjonal sikkerhet og beredskap for norsk vannbransje. Organisasjonen har nå oversendt tre konkrete prosjektforslag til Norsk Vann. Forslagene innebærer også kvalitetsøkning på norske ledningsanlegg.

– Vi skal ha et trykkfall i løpet av 2 minutter og på denne korte tiden har vi problemer med å bli kvitt nok vann og samtidig få målt trykket. Dette er en utfordring, og nå må vi snart vite hva vi driver med, sa Aabye til RINs egen nettside i august dette året.

Dette handler om lange PE-rør, fra 300 millimeter og oppover og i lengder på 2000 meter eller mer. Det vil i praksis si offentlige overføringsledninger. For å kunne trykkprøve PE-ledninger med stort volum vil altså hver enkelt operatør måtte tilpasse utførelsen for å kunne teste om ledningen er tett. Samtidig vil ledningseier være prisgitt operatørens utførelse og metode, samt resultatet av om ledningen er godkjent eller ei, eventuelt kreve utførelse i henhold til gammel standard NS-EN 3551.

Rørinspeksjon Norge foreslår en ny prosess for å utarbeide en nasjonal beskrivelse som sikrer enhetlig utførelse. Det kreves store investeringer i forbindelse med fornyelse av ledningsnettet, det er avgjørende at det ved sluttkontroll kan bekreftes at kvaliteten er i henhold til det ledningseier har bestilt, heter det i prosjektsøknaden. RIN ønsker å utføre prosjektarbeidet i 2016, med ferdig rapporter innen 1.mai 2017. Prosjektkostnaden er anslått til 580.000 kroner.

- Tetthetsprøving av avløpsledninger og avløpskummer foregår i dag primært ved bruk av vann eller luft. Det finnes imidlertid et alternativ som kan utføres vesentlig raskere, enklere, med mindre utstyr, med større personsikkerhet og uten krav om gjenfylt grøft / kum utomhus og gjenstøpte rør innomhus. Man slipper også å håndtere store mengder vann og evakuering av dette. Tetthetsprøving av avløpsledninger og kummer med undertrykk (vakuum) er et meget godt alternativ til test med vann eller luft, men er i Norgeprimært benyttet for ledninger med dimensjon over1000 mm. For avløpsledninger med dimensjon under1000 mm og for avløpskummer finnes det ingen nasjonal beskrivelse for hvordan dette skal utføres. RIN-operatører baserer derfor sin utførelse på en tysk standard, opplyser Martina Bergh Svedahl.

For å gjøre metoden mer kjent og brukt i markedet, samt sikre enhetlig utførelse, bør det utarbeides en nasjonal beskrivelse/norm for denne metoden, mener hun. Det er bakgrunnen for at RIN melder inn dette som et eget prosjekt i Norsk Vanns prosjektserie.
Prosjektkostnadene er anslått til 480 000 kroner og finansieres av Norsk Vann prosjekt og Rørinspeksjon Norge. Også her blir det foreslått at arbeidet utføres i 2015, med ferdig rapport innen 1.mai 2017.

RIN ønsker gjennom dette prosjektet å utarbeide felles nasjonale rutiner. Det er styremedlem i RIN, ingeniør Ola Valved ved kommunalteknisk avdeling i Asker kommune, som har tatt initiativ til prosjektet.
– Det største problem både på eksisterende anlegg og nyanlegg er manglende fall. I dag vi har ikke et godt system for klassifisering av fall. Det er ofte et spørsmål om det er «godt nok». På nyanlegg må vi komme fram til en dokumentasjonsordning rundt fallmålingen, mener Valved.

Rutinen kan være todelt og hvor det tydeliggjøres forskjell på bruk av fallmåling som indikasjon, kontra måling av nøyaktig fall. Rutinen skal sikre bransjen enhetlig utførelse, samt en bedre forståelse av hva fallmåling er.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår