Solenergi i svarte vinteren?

 
Solenergi i svarte vinteren?Illustrasjonsbilde (shutterstock.com)
NORUT-forskeren Øystein Kleven er vant til vantro kommentarer når det kommer til solenergi i nordområdene.

Lke fullt deltar han i utprøvingen av et anlegg i Nord-Sverige.
– I den mørkeste tida er det ingen produksjon, det er sant. Men bare vent til mars-april. Da produserer solceller meget bra med mye refleksjon fra snø på bakken, sier han til Nord24.

Siden februar 2012 har en spesiell solcelle-installasjon vært i drift ved Piteå, en nordsvensk by som såvidt ligger sør for Polarsirkelen.
Anlegget eies av Pite Energi og drives i samabeid med forskningsselskapet NORUT, Luleå tekniske universitet og en finsk høyskole. Fem ulike solcellemoduler er montert slik at de kan følge solas bevegelser, både i himmelretningen og ved å tilpasse seg solhøyden. Hensikten er å forske på og utvikle solcelleteknologi tilpasset nordområdene.
– At panelene er mobile, og til enhver tid optimalt plassert i forhold til sola, gjør at vi oppnår drøyt 40 prosent bedre resultater enn ved stasjonære paneler, sier Kleven.

En annen fordel ved solcelleanlegg i nord, er at kulden bidrar til økt effektivitet. Kleven og hans forskerkollegaer registrerer 0,4 prosent økning i mengden strøm for hver grad temperaturen synker.
– Kort fortalt er det båndgapet i solcellen som blir mindre. Dette gjør at spenningen ut fra solcellen blir lavere, men også at det blir litt mer strøm i kretsen. Jo kaldere, dess bedre, forklarer Kleven.

Hovedproblemet med solceller nord for Polarsirkelen er at de leverer lite strøm på et tidspunkt da strømbehovet er stort, for eksempel i desember-januar. På den annen side er de effektive senere på vinteren, når bakken fortsatt er dekket av snø og sola er sterk.
- Da får vi masse refleksjon fra bakken. Snø reflekterer solstråler veldig bra. Hvis det faller mye snø, kan effektiviten i panelene reduseres. Men siden sola stort sett står lavt på himmelen i nord, vil panelene ofte stå i tilnærmet loddrett posisjon. Da faller snøen lettere av, sier Kleven.

Etter vannkraft, vindkraft og bioenergi har Pite Energi satset på solkraft, forklarer administrerende direktør Daniel Fåhraeus på selskapets hjemmeside. Solcelleparken bidrar til elektrisitetsproduksjonen og er samtidig et forskningsanlegg. Direktøren synes det er «jättespännande» å bidra til utvikling av ny, miljøvennlig teknologi.

- I Nord-Norge er det få som tenker på solkraft. Det er noen mindre anlegg her og der. Selv om prisen på solcellepaneler har falt mye i det siste, er anlegg lite tilgjengelig i markedet og relativt dyrt. Det finnes heller ikke nasjonale støtteordninger for solenergi, sier Øysten Kleven.

- Det har eksistert planer om forskningsanlegg for solkraft i Nord-Norge en tid, men forutsetingen er at et kraftselskap vil investere. Til nå har det vært vanskelig fordi Nord-Norge er en region med kraftoverskudd og lave priser, sier Kleven til Nord24.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår