Soloppgangen kommer

 
Soloppgangen kommer- Stadig flere selskaper i bygg- og eiendomsbransjen satser på solenergi, sier Thor Christian Tuv i selskapet Fusen AS, her sammen med klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft (H) som er positiv til bruken av solenergi i Norge. Bildet er fra årsmøte i Solenergiforeningen i mai som ble åpnet av Sundtoft (Foto: Oddvar Lind)
Bruken av solstrømanlegg blir standard i klimariktige bygg, også i Norge, sier Thor Christian Tuv i selskapet Fusen AS som selger solcelleanlegg til boliger og bygninger.

Av Oddvar Lind

Tuv var en av innlederne på seminaret «Energismarte byer» på Eliaden denne uka. Tuv har 13 års erfaring fra solenergibransjen, blant annet som toppsjef i selskapet REC.

- Byggebransjen ligger foran energibransjen på dette området. Stadige flere selskaper i bygg- og eiendomsransjen ser at solenergi gir muligheter, mens energibransjen mener solenergi skaper problemer, påpekte Tuv som har fått en rekke oppdrag den siste tiden. Han samarbeider tett med Sønnico Elektro og Multiconsult om komplette løsninger for solenergi, sier han til VVS aktuelt.

- I 2020 kommer kravet om tilnærmet nullenergibygg i EUs bygningsenergidirektiv. Da blir solstrøm en viktig og nødvendig del av totalløsningen for boliger og bygninger. Dette har flere bedrifter i byggebransjen forstått, og nå dukker det opp stadig nye bygg med solstrøm, varmepumper og energieffektive byggløsninger, sier Tuv.

- På Høyskolen i Hedemark monterte vi et solstrømanlegg på fire dager, og dermed gikk bygget fra energiklasse C til B. Soltaket vil produsere rundt 60 000 kWh/år, men i april var produksjonen 15 prosent høyere enn forventet. Anlegget kostet 1 million kroner, og pay back-tiden er beregnet til ca. 15 år, fortalte han i innlegget på Eliaden. Prisen på solstrømanlegg blir normalt lavere når anlegget er en integrert del av byggløsningen.

- Det er en myte at vi ikke har nok sol til å utnytte solenergien i Norge. Hver kvadratmeter i dette landet mottar hvert år mellom 700 og 950 kWh med strålingsenergi fra sola. Den er gratis og kan utnyttes, understreket Tuv.

Alt tyder på at prisen på solcelleanlegg vil fortsette å falle, og mange tror nå at Norge snart vil innføre støtteordninger for solstrøm i en overgangsfase. Klima- og energifondet i Oslo kommune har sagt ja til å støtte solstrømanlegg på boliger og bygninger. Norge er et av få land i Europa som ikke gir støtte til solstrømanlegg. Tuv mener at solstrøm åpner for nye store muligheter for byggebransjen og norske el-installatører. Norge henger langt etter verdens raskest voksende teknologi innen fornybar energi, nemlig solenergi.

I en rekke land, inkludert Tyskland, har mange av energiverkene snudd og støtter nå solenergi aktivt. Det samme gjelder el-installatørene som har store oppdrag knyttet til solstrømanlegg. Sentrale medlemmer av de fleste politiske partiene er positive til bruken av solenergi. Det gjelder for eksempel klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft (H) som holdt åpningstalen på Solenergiforeningens årsmøte i mai.

Der fortalte hun engasjert om en reise til Tyskland og byen Freiburg, der det er solstrømanlegg på de fleste hustakene, slik hun uttrykte det. Både Danmark og Sverige har støtteordninger for solstrøm. I Danmark er det montert om lag 80 000 solstrømanlegg de siste tre årene, de fleste på eneboliger.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår