Utedo er ut

 
Utedo er utIllustrasjonsbilde (shutterstock.com)
Vann fra springen og eget klosett er nesten for luksus å regne for mange hytteeiere langs kysten. Like fullt er det en stor økning i hytteeiere som installerer både vann og kloakk.

- Vi ser det særlig i forbindelse med arv. Da er det mange av de yngre generasjonene som oppgraderer hyttene betraktelig. De fleste begynner med en vanlig kran på veggen, sier talsperson for forbrukernettstedet skikkeligrørlegger.no og rørleggermester, Harald Sundsdal hos bedriften Einar Sundsdal i Lillesand. Det er rørleggere som installerer pumper og renseanlegg på hyttene.

Søk kommunen
Det er smart å sette seg ned med rørlegger og lage en plan for arbeidet som skal gjennomføres. Ønsker dere bare vann, eller vil dere ha full pakke som vil si vann og avløp.
Rørleggeren må bistå dere i søknadsprosessen inn mot plan- og bygningsetaten, samt vann- og avløpsetaten i kommunen. Det er vann- og avløpsetaten som til slutt skal godkjenne løsningen, derfor er det viktig med god bistand fra rørlegger i søknadsprosessen. Forbrukernettstedet skikkeligrørlegger.no har oversikt over godkjente fagfolk som kjenner kravene til søknader.

- Har du fått alle tillatelser fra kommunen til å installere vann og avløp kan dere igangsette planleggingen. Det gjelder å finne gode traseer. Er det kommunal kloakk i nærheten, kan man koble seg innpå denne, sier Sundsdal.
Dersom hytta ligger langt fra kommunale anlegg, må du ha egen kloakkpumpestasjon eller et minirenseanlegg.

Start i år
Kystkommunene er blitt langt strengere med hvordan de behandler søknader om utslippstillatelse. Fremdeles finnes det gamle boliger og hytter som slipper rå kloakk ut i sjøen, men de begynner å bli få.
I områder med flere hytter er det vanlig å installere trykkavløp til hver enkelt hytte som har hver sin pumpestasjon. I pumpestasjonen kvernes avfallet i små biter. Avløpsvannet pumpes deretter i tynne ledninger til et felles renseanlegg, eller kommunalt avløpsrør.

- Hvis vannrør og kloakk skal senkes i rør ned i sjøen, er det mange instanser som har noe å si. Her i Lillesand tar søknadsprosessen ca ett år, om du skal legge sjøledning. Så om dere planlegger innlagt vann til neste år, er det med andre ord smart å starte prosessen allerede i år, sier Sundsdal.  

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår