Vann i agurktiden

 
Vann i agurktidenBildet: Toril Hofshagen, direktør i Norsk Vann
Begrepet «agurknyheter» har visstnok sitt opphav i at sommervikarer i avisene ble sendt til torget for å skrive om grønnsakspriser. Siden agurker består av 96 prosent vann, kommer her litt info om vann i agurktiden.

Av Toril Hofshagen, direktør i Norsk Vann

Det er som kjent ikke bare agurker som inneholder mye vann. Menneskekroppens vanninnhold varierer fra rundt 75 prosent hos nyfødte til rundt 50 prosent hos eldre. Vannmolekylet er derfor den viktigste byggesteinen i kroppen vår, og vann er vårt viktigste næringsmiddel og avgjørende for helsen vår. Behovet for vann varierer mye fra person til person. Hos voksne med moderat fysisk aktivitet er vanntapet omtrent 2,5 liter om dagen, som man fyller opp med ca. 1,5 liter fra drikke og 1 liter vann gjennom maten man spiser. Kroppens tørstrefleks sier først fra når vi har om lag 2 prosent væsketap, så det kan være lurt å ha gode drikkevaner for å sørge for at vi får i oss nok vann gjennom døgnet. Særlig er det viktig at eldre får i seg nok vann, for tørstfølelsen kan være svekket av alder og medisinbruk.

Vann fra springen er tingen

Landets 1100 kommunalt eide vannverk sørger for vannforsyningen til 4,4 millioner innbyggere. De øvrige innbyggerne får i hovedsak vann fra et samvirkevannverk eller egen brønn. Vannverkene benytter vannet i naturen, behandler det til riktig kvalitet og sender det ut til alle bygninger gjennom et sinnrikt ledningsnettsystem. Kvaliteten på vannet i springen har aldri vært så god som nå i Norge. I følge SSB fikk hele 99,6 prosent av de med kommunal vannforsyning, tilfredsstillende hygienisk kvalitet på vannet gjennom hele 2015.

Prisen på vann

En tradisjonsrik agurknyhet i avisspaltene er sammenlikningen av kommunale vann- og avløpsgebyrer. En gjennomsnittshusholdning betaler i 2016 kun 25 kr døgnet i vann- og avløpsgebyr til kommunen. Husk at gebyret vi betaler avhenger av mange lokale forhold, som hvor mye drikkevannet må behandles og pumpes, hvor mange meter ledningsnett det er per innbygger og hvor strenge krav det er til rensing av avløpsvannet. Det er behov for å investere nærmere 500 mrd. kr i vann- og avløpsinfrastrukturen de neste 15 årene, på grunn av klimaendringer, strengere sikkerhetskrav og behov for raskere fornyelse av det omfattende ledningsnettet. De fleste av oss må derfor betale mer i årene fremover for å få rent vann i springen og rent vann i naturen.

Hva med flaskevann?

En rekke tester viser at kranvann er like rent som vann på flaske. Den store forskjellen er prisen. Vann fra springen koster oss ca. 2 øre per liter, mens vann på flaske er 1000 ganger dyrere. En annen viktig faktor er at det krever opp til 2000 ganger så mye energi å produsere flaskevann som kranvann. Så både lommeboken vår og miljøet er tjent med at vi fyller drikkeflasken med vann fra springen.

Spare på vannet?

I Norge er vi velsignet vannrike. Det faller ned så mye vann fra oven at vi i teorien har 150 liter vann daglig til alle mennesker i hele verden. Men vi bør ikke sløse med vannet av den grunn. Jo mer vann vi forbruker, jo mer kjemikalier, energi og arbeidskraft går med til vann- og avløpstjenestene, og jo mer må vi betale i vann- og avløpsgebyr. Flere kommuner har hatt restriksjoner på hagevanning nå i sommer, der vanningen tar for mye av det vannet man har til rådighet. Vi kan alle bidra til å spare på vannet, eksempelvis ved å ikke la vannet renne når vi pusser tennene, ikke dusje lenger enn nødvendig og reparere vasker og toaletter som lekker. Men det er ingen grunn til å spare på hvor mye vann du drikker – nyt det gode og billige kranvannet i sommervarmen!

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår