Vannskadene florerer fortsatt

 
Vannskadene florerer fortsattBildet: Vann- og frostskader for 20 milliarder kroner årlig i Norden. Nå må skadeomfanget reduseres, mener fagfolk som møtes til konferanse i Finland denne uka. (Illustrasjonsfoto)
De nordiske landene sliter med å få ned omfanget av vannskader i bygninger. Sverige topper den dystre statistikken med et skadeomfang på 10 milliarder kroner. Tallet for Norge ligger på fem milliarder, mens Finland og Danmark har to og en halv milliard hver. I morgen samles 150 fagfolk i Finland for å diskutere hvordan skadeomfang kan reduseres.

Av Odd Borgestrand

Forskningsleder Lars Erik Fiskum ved Sintef Byggforsk sier til VVS aktuelt at totalbeløpet på 20 milliarder kroner har vært stabilt de siste seks årene.

I morgen starter Nordisk Vannskadeseminar 2015 i finske Borgå, en times reise øst for Helsingfors.  Det er 25 år siden disse seminarene startet opp med samling hvert andre år. Hensikten med seminaret er at nordiske fageksperter skal utveksle kunnskap og erfaringer knyttet opp mot vannskader og metoder som kan redusere skadeomfang også i nye bygg. Her deltar forskere, entreprenører, materialleverandører, konsulenter, forsikringsselskap og boligselskaper. Nærmere 150 deltakere er påmeldt til samlingen i Finland.  Spørsmålet er om også denne konferansen ender opp med mange fine ord, men uten målbare resultater.

Temaene som blir belyst i år er våtromsproblematikken, byggeprosesser, forskning, helse og utvikling. Det er lagt opp til et stramt og omfattende program over to dager i Finland, der også norske foredragsholdere er sentrale bidragsytere.
Cato Karlsen og Bjørn Grimsrud fra Fagrådet for våtrom (FFV), Norge skal fortelle om de vanligste feilene som skjer når man bygger våtrom. De trekker fram 20 års erfaring i sitt foredrag.
Den nye nettsiden «kompetansesjekk», der det er mulig å sjekke om en håndverker virkelig er mester, godkjent våtromsbedrift eller har sentral godkjenning for ansvarsrett i byggesaker, vil trolig vekke stor interesse blant de andre nordiske fagmedarbeiderne. Direktoratet for byggkvalitet (DiBK), Fagrådet for Våtrom (FFV) og Mesterbrev har gått sammen om dette nettstedet for å trygge folks valg av håndverkere.

Anders Kirkhus ved SINTEF Byggforsk vil foreta en gjennomgang av nordiske vannskadekrav for våtrom og kjøkken og gi eksempler på konstruksjoner som holder vann.
Lars-Erik Fiskum fra SINTEF Byggforsk og Roger Andersson fra Länsförsäkringar i Sverige vil på sin side ta en gjennomgang på viktige faktorer som påvirker livslengden for våtrom.
Et helt spesielt foredrag det er knyttet stor spenning til er funnene som ble gjort da en rekke bolighus av nyere dato ble revet i forbindelse med flyttingen av Kiruna by.

Under temaet helse vil Christian J Engelsen fra SINTEF Byggforsk ta for seg felles nordiske krav for begrensning av utlekking av metaller i drikkevannet. Dette har vært et stort tema både i Danmark og Sverige, og det blir spennende å se hva SINTEF Byggforsk kan bringe inn i debatten om metaller i drikkevannet.
Et av høydepunktene under seminaret er utdeling av den «Store Nordiske Vannskadeprisen». For to år siden var det svenske installasjonsansvarlig i JM AV i Sverige, Kjell-Åke Henriksson, som ble tildelt prisen for sitt fremragende arbeid med å forebygge vannskader i bolighus.

Under temaet forskning og utvikling på seminarets andre dag blir det bidrag fra Ole Erik Carlson i norske Mycoteam om såkalte «snille» fuktskader.
Cecilie Flyen fra Sintef Byggforsk vil ta for seg klimatilpasninger av installasjoner, med fokus på økt risiko for frostskader, tilbakeslag av avløpsvann og nye krav til drenering.
VVS aktuelt vil følge seminaret i Finland og komme med rapporter både på nett og blad. 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår